perjantai 19. lokakuuta 2018

Mitä translakiuudistuksella halutaan OIKEASTI saavuttaa?

Nk. translakiuudistus on ollut tapetilla jo muutaman vuoden ja on tapetilla yhä. Translaki tarkoittaa Suomen lainsäädännön osaa, joka määrittelee sen, että miten transsukupuolisten lääketieteellinen hoito järjestetään ja miten juridisen sukupuolenvaihdoksen kanssa menetellään. Lain osat voit lukea tästä ja tästä. Translakiuudistuksessa on kyse siitä, että transaktivistien mielestä nykyinen Suomen translaki loukkaa transihmisten ihmisoikeuksia. Aihetta on puitu täällä blogissa blogin perustamisesta alkaen jo monta kertaa. Tsekkaa blogin uusi tägi translakiuudistus, jonka takaa löytyy jatkossa kaikki translakiuudistukseen liittyvät tekstini. Tässä translakiuudistuksen nettisivu.

Olen vastustanut translakiuudistusta aivan ehdottomasti alusta alkaen, sillä lain päämääränä on lakkauttaa nykyinen transsukupuolisten psykiatrinen hoito- ja diagnosoimisjakso ja vapauttaa lääketieteellinen sukupuolenvaihdosprosessi kaikille sitä haluaville. Toinen uudistuksen päämäärä on antaa ihmisille vapaus mielivaltaisesti vaihdella omaa nimeään sekä henkilöpapereiden sukupuolimerkintää pelkällä omalla ilmoituksella, vaikka henkilöllä ei olisi lääketieteellistä transsukupuolisuusdiagnoosia eikä hän olisi läpikäynyt mitään sukupuolenvaihdoshoitoja. Päämääristä ensimmäinen on äärettömän vakava potilasturvallisuusriski (sillä hoidot ovat brutaaleja, peruuttamattomia ja sukupuoli-identiteettiongelmista kärsivät ihmiset ovat tunnetusti aika sekaisin) ja jälkimmäisessä ei ole mitään järkeä. Miten se muka parantaa ihmisen asemaa ja ihmisoikeuksia, että karwainen äijänköriläs saa oikeuden vaihtaa viralliseen henkkariinsa merkinnän ”nainen” ja tavallinen täti-ihminen oikeuden vaihtaa henkkariinsa merkinnän ”mies”? Tätä aihetta olen puinut tarkemmin tässä kirjoituksessani.

Translakiuudistusta ajavat tahot ovat ratsastaneet erityisesti pakkosterilisaatioälämölöllä eli he ovat väittäneet, että Suomessa pakkosteriloidaan ja syrjitään ihmisiä ja tämän vuoksi translaki tulee muuttaa. Tämä väite on kumminkin täyttä hevonskeidaa ja ei vaan yksinkertaisesti ole totta. Käsittelin asiaa edellisessä kirjoituksessani. Transaktivistit ovat myös hyökänneet transpoliklinikoita vastaan häiriten niiden toimintaa. Kaikennäköisiä muita mielenilmauksiakin on ollut aika ajoin.

Minua on alusta asti häirinnyt, että kaikki translakiuudistusvetoomukset ovat aina olleet sisällöllisesti lähinnä tunteisiinvetoavien iskulauseiden hoentaa, kuten ”Itsemääräämisoikeus, NYT!” ja ”Translaki loukkaa ihmisoikeuksia” ja ”Pakkosterilisaatiosta luovuttava”. Se, mitä vetoomuksissa ei ole koskaan selkeästi sanottu, on, että millä perusteella nykyinen translaki ja transsukupuolisten hoitosysteemi on väärä, ja mikäli se on väärä, niin miten transsukupuolisia sitten pitäisi hoitaa. ”Loukkaa ihmisoikeuksia” ei ole itsessään mikään perustelu, erityisesti transhoitoihin liittyvissä asioissa, sillä kyseessä on ihan oikeasti vakava asia ja peruuttamaton toimenpide, johon liittyviin komplikaatioihin on ihan oikeasti kuollut ihmisiä ja johon on aiemminkin mennyt ihmisiä, jotka ovat sitten katuneet ja joutuvat elämään loppuikänsä silvotussa kehossa. Minä itse näin esimerkkitapauksena. Transsukupuolisten psykiatrisen hoitojakson ehdotonta välttämättömyyttä ei voida kieltää. Päinvastoin, nykyinen systeemi on aivan liian lepsu ja sitä pitäisi uudistaa entistä tiukemmaksi ja tarkemmaksi. Olen aika pöyristynyt siitä, että olen saanut nyt kuulla useammalta ihmiseltä, että he ovat luopuneet omista sukupuolenvaihdostoiveistaan luettuaan minun tekstejäni (esimerkkinä Viivi Luoma, joka oli jo saanut virallisen transdiagnoosin poliklinikalta eli hänkin olisi voinut aloittaa transhoidot koska tahansa.). Näistä ihmisistä olisi tullut tulevaisuudessa katujia ja silti he eivät jääneet transpolilla seulaan, kuten en minä itsekään jäänyt. Herää siis kysymys, että kuinka paljon heitä on lisää, kuinka paljon heitä tulee tulemaan lisää lähitulevaisuudessa ja minkälainen katumisaikapommi heissä tikittää. Lisäksi koko pakkosterilisaatiomeuhkaaminen ei perustu yhtään mihinkään, sillä pakkosterilisaatiota ei ole edes olemassa. Täten koko translakiuudistusvaatimusta ei voida perustella millään oikeilla faktoilla. Koko vaatimus on aivan täysin vastuuton ja aktivistien yleinen käytös täysin anteeksiantamatonta, erityisesti tuo poliklinikoita vastaan hyökkääminen ja valheiden tietoinen levittäminen.

Olenkin jo useasti kysynyt, että mitä helskutin helvettiä tällä translakiuudistuksella oikein ajetaan takaa ja en ole ainoa, sillä muutkin ovat aivan yhtä pihalla kuin minä ja pelkästään päätyneet raapimaan päätään ihmeissään. Niin epäselvää ja kummaa tämä on. Tässä eräänä päivänä päädyin taas mietiskelemään aihetta ja tajusin ratkaisseeni pulman jo aikaisemmin tässä kirjoituksessani. Palaan nyt aiheeseen uudestaan ja käyn läpi sen, että mistä translakiuudistuksessa on oikeasti kyse ja mihin sillä oikeasti tähdätään.

Koko translakivouhkaamisessa on kyse neljännen aallon intersektionaalisen feminismin maailmankuvasta sekä yhteiskunnan muokkaamisesta tuon maailmankuvan mukaiseksi.

Annetaan puheenvuoro suomalaiselle transasioita paljon käsitelleelle sarjakuvataiteilijalle Wolf Kankareelle, jonka viesteistä olen ottanut oheiset screencäpit (alkuperäinen keskusteluketju on netistä poistettu, joten en linkkaa siihen). Kyseessä on biologinen nainen, joka kokee itsensä transsukupuoliseksi mieheksi. Tässä Tumblr-blogi, jota hän usein päivittää, mikäli kiinnostaa tutustua hänen mielenmaisemaansa.Wolf sanoo, että hänellä ei ole ongelmaa kehonsa kanssa ja että hän ei tahdo muokata sitä. Tästä syystä hän vastustaa sukupuolenvaihdos(/korjaus)prosessia. Tästä vinkkelistä siis lainmukainen vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä (ns. pakkosterilisaatio) on ”kiristystä” (Wolfin omien sanojen mukaan) ja siis ”pakkoa”. Wolfin omien sanojen mukaan ongelma ei ole hänessä, vaan ympäröivässä todellisuudessa, joka itsepintaisesti haluaa lokeroida hänet johonkin sukupuoleen. Wolfin mukaan kehoilla ei ole sukupuolta, vaan koko sukupuolen käsite on ihmisen keksintö ja sellaiset ilmaisut kuin ”biologinen mies tai nainen” ovat systemaattisesti väärin, sillä hänen mielestään sukupuoli ei ole biologiaa (hän käyttää sanaa ”bioessentialismi” sellaisesta käsityksestä, jonka mukaan sukupuoli on biologinen ominaisuus). Hän sanoo haluavansa yhteiskunnan, missä sukupuolilla ei ole merkitystä. Eli toisinsanoen hän on sodassa todellisuutta vastaan. Tämän perusteella Wolf itse ei edes ole transsukupuolinen termin varsinaisessa merkityksessä, sillä transsukupuolinen nimenomaan kokee olevansa väärässä kehossa ja tahtoo muokata kehonsa vastakkaisen sukupuolen kehoksi. Wolfin kohdalla kyse on täten jostakin muusta kuin transsukupuolisuudesta.

Tässä kohtaa on ymmärrettävä, että kaikki transaktivistit (tai ”ihmisoikeusaktivistit”, kuten he usein itseään tituleeraavat) ovat neljännen aallon intersektionaalisia feministejä. Tai minä ainakaan en ole tietoinen yhdestäkään (länsimaalaisesta) transaktivistista, joka EI olisi feministi. Jotta heidän yhteiskunnallisia kantojaan ymmärtäisi ollenkaan on tunnettava intersektionaalisen feminismin käsitteitä, teorioita ja maailmankuvaa. On myös ymmärrettävä, että transsukupuolisuus ei ole sama asia kuin feminismi. Transsukupuolisuus on psykiatrinen häiriö, feminismi on ideologia ja maailmankuva. Jengi yleensä ihmettelee, että miten voi olla olemassa transsukupuolisia tai homoja, jotka vastustavat transvouhotusta, homorummutusta tai feminismiä ylipääätän. Juuri siksi, että transsukupuolisuus tai homous/lesbous ei ole sama asia kuin feminismi, ja transsukupuoliset ja homot voivat edustaa kaikennäköisiä maailmankuvia. Olen itse kansallismielinen konservatiivi, joka on lesbo ja transtaustainen, ja meitä on paljon muitakin, mutta ette te meistä yleensä kuule, koska sopeudumme ja sulaudumme muuhun väestöön. On lisäksi ymmärrettävä, että neljännen aallon intersektionaalinen feminismi on aivan eri asia kuin alkuperäinen feminismi eli naisasialiike. Nykyisellä feminismillä ei ole enää juuri mitään tekemistä alkuperäisen naisasialiikkeen kanssa. Tämä on hieman monimutkaista, valitan, ja joudutte itse googlailemaan, että mitä intersektionaalinen feminismi on, sillä minä en ole kirjoittanut aiheesta blogipostausta ja en ole löytänyt aiheesta tyhjentävää artikkelia muualtakaan. Esimerkiksi feministisen puolueen nettisivuista ei tule juuri hullua hurskaammaksi. Tyyppien ajatusmaailmaan joutuu tutustumaan seuraamalla heidän kirjoituksiaan tai toimintaansa ja laskemalla sieltä rivien välistä yhteen 1 + 1 + 1 (esimerkiksi Voima-lehti on aika hyvä). Mutta tutustutaan tässä nopeasti feministeihin blogissani jo kertaalleen aiemmin olleiden screencäppien kautta.

Seuraavassa screencäpit eräästä suomalaisesta feministien suljetusta Facebook-ryhmästä. Feministit eivät tule toimeen edes keskenään, ja kysyä ei saa... Huomaa, että keskustelussa adminina bännivasaransa kanssa riehuva Juudas Kannisto on transmies (biologinen nainen), joka sai Amnestyn kynttiläpalkinnon ihmisoikeustyöstä ja joka on joutunut useammin kuin kerran putkaan anarkistisen riehumisensa vuoksi. Olen kirjoittanut Juudaksesta aiemmin täällä. Oheisen keskustelun ymmärtämiseksi tässä pieni feminismi-suomi -sanasto:
cis-sukupuolinen = henkilö, joka ei ole transsukupuolinen
cissu = cis-sukupuolinen
slurri (slur) = erittäin loukkaava sana tai ilmaisu
t-slurri = transu
tonepolisointi (tone policing) = se, että huomautat jollekulle hänen keskustelusävystään tyyliin ”ota rauhallisesti, keskustellaan tästä niinkuin aikuiset ihmiset” (huomaa, että ryhmän säännöissä tonepolisointi on kielletty!)
triggeröityminen (triggering) = se, kun jokin asia aiheuttaa sinulle hyvin voimakkaan tunnereaktion
n-slurri = neekeri


Ohessa toinen screencäppi samasta Facebook-ryhmästä. Miesasian nettisivuilla on lisää screencäppejä samasta keskustelusta. Ja lisää sanastoa:
spleinaaminen (splaning) = asiasta puhuminen jonkun toisen ns. kokemusasiantuntijuuden yli, eli joku puhuu asiasta tai ilmiöstä, joka ei häntä henkilökohtaisesti kosketa (esim. ei-transsukupuolinen keskustelee transsukupuolisuudesta)


Ja tässä poimintoja screencäpeistä, joita olen esitellyt blogissani tässä ja tässä kirjoituksessa. Screencäpit ovat peräisin TERF is a slur -sivustolta, missä on mittava kokoelma vielä paljon lisää screencäppejä. Suomeksi screencäppejä keräilee Facebook-sivulleen Henry Laasanen. Ja jälleen sanastoa:
TERF = trans exclusionary radical feminist eli feministi, joka ei pidä transnaisia (=biologinen mies) naisina


******


***


***


***


***


***


***


***


***

Toinen transsukupuolinen feminismivastainen bloggari Kyrpäjooseppi on käsitellyt aihetta omassa blogissaan täällä. Kyrpäjooseppi kirjoittaa:

Merkittävä osa on ihmisiä, joiden motiivi hakeutua hoitoihin on sukupuolinormien pakeneminen. Sen sijaan, että he opettelisivat käsittelemään sukupuoliroolien olemassaoloa, he yrittävät vapautua sukupuolen ikeistä täydellisesti, mikä on mahdotonta lajilla, jolla on kaksi erilaista sukupuolta. He elävät käsityksessä, että myös transsukupuoliset miehet ja naiset korjaavat sukupuoltaan roolin vuoksi ja käyttävät hyväkseen järjestelmää, joka on luotu sukupuoliristiriidasta kärsiville transsukupuolisille miehille ja naisille lääketieteellisen avun saamiseen ja anatomisen sukupuolen korjaamiseen.
---
Heidän tilanteessaan ei missään nimessä ole kyse samasta asiasta kuin transsukupuolisten miesten ja naisten. Mm. Toronton ylipiston psykologian professori Jordan Peterson on huomauttanut, että kyse on ideologisesti motivoituneesta ihmisjoukosta, joka yrittää muuttaa yhteiskuntaa sukupuolineutraalimmaksi oman vähemmistöstatuksensa kautta. Hän on huomauttanut myös, että joukko voi yrittää estää myös psykologisen sukupuolen biologisen pohjan etsimisen. Myös Suomessa on tahoja, jotka ovat myöntäneet identiteettinsä poliittisuuden. Suostumalla heidän vaatimuksiinsa mm. neutraaleista puhuttelutermeistä ihmisistä tulee heidän ideologiansa tanssittamia käsinukkeja. Nämä tahot ovat liittoutuneet voimakkaasti feministien kanssa ja levinneet transsukupuolisten asioita ajaviin järjestöihin. Sieltä käsin heidän on helppo vaikuttaa lainsäädääntöön, aktivismiin ja yleiseen ilmapiiriin. Transaktivismi onkin muuttunut muutamassa vuodessa lähes täydelliseksi sukupuolettomuuden ja nonbinäärisyyden ilosanoman julistamiseksi, jossa transsukupuolisille miehille ja naisille tai normaalille miehuudelle ja naiseudelle ei ole minkäänlaista tilaa. Koko miesten ja naisten olemassaolon kyseenalaistaminen alkaa olla yleistä. Väärään kehoon syntyminen ei ole heille enää edes hyväksyttävää retoriikkaa, koska keholla ei kuulemma ole sukupuolta.
---
On toinenkin tilanne, mistä pitäisi olla huolissaan. Näiden ihmisten ajamien asioiden seurauksena transsukupuolisuus tullaan poistamaan seuraavasta sairausluokituksesta ja muuttamaan "sukupuoliristiriidaksi". Tämä muutos on täysin turha termikikka, jota osa hoitoja tarvitsemattomista transsukupuolisuus-termiä itselleen haalivista tahoista on ajanut. He eivät halua transsukupuolisuutta liitettävän sairauteen, vaikka kyseessä on nimenomaan hoitoja vativa tila. Hoitoja tarvitsemattomat kehoaan vääräksi kokemattomat transsukupuolset ovat myös joukko, joiden aivoja ei ole kukaan tutkinut, mutta jotka ovat tehneet omalla päätöksellään invaasion transsukupuolisten joukkoon.
---
Muunsukupuoliselle ei myöskään luonnollisesti ole olemassa yhteiskunnassa minkäänlaista sosiaalista roolia, josta monet heistä kokevat ahdistusta. Koska he uskovat feminististen teorioiden pohjalta sukupuolen olevan sosiaalinen konstruktio, he uskovat voivansa luoda tällaisen sukupuolen. Tämä ajatusmalli on luultavasti suurin syy heidän määränsä nousuun. Uskomuksen pitkäaikaisseurakset jäävät nähtäviksi.
---
Minkäänlaisten poliittisten aktivistiryhmien omine intresseineen ja vaihtoehtoisine sukupuolikäsityksineen ei tule päästä peukaloimaan hoitoja oman mielensä mukaisiksi. Näihin ryhmiin vaatimuksineen tulee suhtautua kuten lääketieteessä suhtauduttaisiin homeopaattien vaatimuksiin.
---
Transsukupuolisten asioita ajavilta järjestöiltä ei ole enää vuosikausiin voinut tavallisena hoitojensa puolesta pelkäävänä transmiehenä tai -naisena toivoa mitään, koska ne ovat pääasiassa näiden tahojen valtaamia. Meillä olisikin todella kova tarve järjestölle, joka ajaisi oikeasti transsukupuolisten asioita, eikä sukupuolettomien feministien. Tilanne on ollut jo pitkään se, että näille järjestöille on pääasia epäbinäärisiksi itsensä luokittelevien tahojen asioiden ajaminen ja hoitojen valjastaminen heidän tarkoituksiinsa.

19 kommenttia:

 1. "Olen vastustanut translakiuudistusta aivan ehdottomasti alusta alkaen, sillä lain päämääränä on lakkauttaa nykyinen transsukupuolisten psykiatrinen hoito- ja diagnosoimisjakso ja vapauttaa lääketieteellinen sukupuolenvaihdosprosessi kaikille sitä haluaville."

  Pitääkö tämä nyt todella paikkansa? En väitä etteikö joku aktivisti tällaistakin saata vaatia, mut lakimuutosta kannattavilla järjestäytyneemmillä tahoilla ei mun nähdäkseni ole ollut kuin seuraavat vaatimukset: juridinen sukupuoli on saatava muuttaa ilman vaatimusta siitä että on steriili, ja ilman tutkimuksia, ja vaikka on alle 18. Mikä taho on vaatinut lääketieteellisten hoitojen vapauttamista? (Esim. että hormonit olisi käsikauppalääkkeitä, vai mitä sillä edes tarkoitetaan?)

  VastaaPoista
 2. Se, että sukupuolen voisi vaihtaa ilman tutkimuksia, tarkoittaa käytännössä hoitojen vapauttamista eli että hoitoihin pääsisi ilman tutkimuksia. Tähän sisältyy se, että hormoneita ja leikkauksiakin saisi vapaasti tai ainakin paljon helpommin kuin nykyään.

  VastaaPoista
 3. Järjestäytyneiden tahojen vaatimukset ovat tosi epäselviä. Olen tehnyt johtopäätökset translakiuudistusta kannattavien ihmisten ulostuloista.

  VastaaPoista
 4. "Se, että sukupuolen voisi vaihtaa ilman tutkimuksia, tarkoittaa käytännössä hoitojen vapauttamista eli että hoitoihin pääsisi ilman tutkimuksia."

  En vieläkään ymmärrä perusteita tällaiselle väitteelle. Asia koskee henkilötunnuksen vaihtamista, ei hoitoihin pääsemistä. Onko joku ry, tai puolue tms siis vaatinut, että hoitoja pitäisi saada ilman lääketieteellisiä tutkimuksia?

  VastaaPoista
 5. Esimerkiksi Trasek ry on 17.8.2018 antamassaan kannanotossa halunnut erottaa juridisen sukupuolen vaihdoksen sekä lääketieteelliset hoidot toisistaan ja toteaa, että lääketieteelliset hoidot ovat osa tuota nk. itsemääräämisoikeutta, mikäli henkilö hoitoja toivoo. Toinen osa itsemääräämisoikeutta on sitten vastaavasti se, että juridisen sukupuolen voisi vaihtaa ilman hoitoja.

  Pinkkimusta Helsinki -järjestö teki HUSin transklinikan valtauksen ja he kirjoittavat:

  "Vaadimme “sukupuoli-identiteetin tutkimusten” eli
  portinvartijajärjestelmän lakkauttamista. Sen tilalle vaadimme
  vapaaehtoisuuteen, tietoiseen suostumukseen ja yksilöllisiin tarpeisiin
  perustuvia tuki,- terapia- ja seurantajaksoja diagnoosin saamisen
  jälkeen. Hoitopäätöksissä tulisi siirtyä tietoon perustuvan suostumuksen
  periaatteeseen (informed consent). Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi
  lääketieteellisten toimenpiteiden kohdalla lääkäri kertoo hoitoja
  hakevalle tarkemmin hoidoista, niiden vaikutuksista ja niihin
  mahdollisesti liittyvistä riskeistä, minkä jälkeen henkilö saa itse
  päättää, mitä hoitoja hän haluaa tai ei halua. Itsemääräämisoikeus
  kuuluu kaikille diagnoosiin katsomatta.


  Transtukipisteen kannanotossa 27.9.2018 vaaditaan muunsukupuolisten hoidonsaannin helpottamista. Artikkelissa linkataan myös Setan kannanottoon aiheesta. Kun nämä molemmat tahot kannattavat myös tuota translakiuudistusta (eli juridisen sukupuolen mielivaltaista vaihtelua), niin ei ole vaikeaa laskea 1 + 1.

  Ja mikäli yhtään Twitteriä seuraat, niin siellä noiden kaikkien järjestöjen aktiivit jatkuvasti kirjoittelevat twiittauksia, joissa "gatekeeping" tai "portinvartiointi" on trigger warningin takana ja koko portinvartioinnin olemassaoloa kritisoidaan voimakkaasti.

  VastaaPoista
 6. En valitettavasti juuri seuraa Twitteriä. Mutta kuitenkin, itse en näe että on tarve kauheasti helpottaa hoitoihin pääsyä - silti ei ole sama asia, että jotkut haluaisi helpottaa hoitoihin pääsyä vs. haluaisivat vapauttaa hoidot, eikä liioitteleva kärjistäminen palvele kai ketään. "Seta kannattaa hoitoturvallisuuden vahvistamista tutkimuksella", lukee Setan kannanotossa. Hetun muuttaminen on hallinnollinen muutos joten ymmärrän, että se halutaan erottaa lääketieteellisistä toimenpiteistä.

  Pinkkimustien vaatimus puolestaan kuulostaa toki mahdottomalta jos se tarkoittaa vaikka sitä, että potilas pääsisi esim leikkaukseen jossa on suuri todennäköisyys kuolla.

  VastaaPoista
 7. Ongelma onkin, minkä tässä tekstissä ja muissakin mainitsin, että translakiuudistusta ajavat tahot eivät ole koskaan yksiselitteisesti eritelleet, että miten transsukupuolisia pitäisi hoitaa. Eli miten nämä hoidot nyt pitäisi käytännössä järjestää, että olisivat tyytyväisiä. Olen joutunut alusta saakka tekemään johtopäätöksiä rivien välistä lukemalla.

  Jos joku virallinen taho nyt lukee tätä, niin saa tulla selventämään, että mitä te nyt ajatte. Se on minusta kylläkin aika selvää, että iso kasa transporukkaa kannattaa translakiuudistusta juuri siitä syystä, että (heidän mielestään) lääketieteellisten hoitojen saaminen sen myötä helpottuisi.

  VastaaPoista
 8. Täsmennettäköön, että tarkoitan "hoitojen vapauttamisella" sitä, että tuo nykyinen diagnosoimisjakso poistettaisiin ja hoitoja saisi vain menemällä lekuriin pyytämään niitä. Vähän niinkuin Jenkeissä on jo jonkun aikaa toimittu.

  VastaaPoista
 9. "translakiuudistusta ajavat tahot eivät ole koskaan yksiselitteisesti eritelleet, että miten transsukupuolisia pitäisi hoitaa. Eli miten nämä hoidot nyt pitäisi käytännössä järjestää, että olisivat tyytyväisiä."

  Jos tämä johtuu siitä, että fiksut tahot eivät esitäkään mitään toiveita siitä, kuinka hoidot pitäisi järjestää? Ne kampanjoivat vain hetunmuutoskriteeri-asiassa, koska sitä laki koskee. Samoissa lehtijutuissa saattaa tietysti olla kritiikkiä siitä että tutkimusjaksot ovat ikäviä ja kestävät kauan, mutta ei se vaikuta lakimuutostavoitteisiin.

  "iso kasa transporukkaa kannattaa translakiuudistusta juuri siitä syystä, että (heidän mielestään) lääketieteellisten hoitojen saaminen sen myötä helpottuisi."

  Siinä tapauksessa iso kasa transporukkaa on vähän pihalla. Tarvitseeko siksi transkriittisten olla samalla lailla pihalla?

  VastaaPoista
 10. Näen sen vähän teknisesti ongelmallisena kun kirjoitat, että psykologista arviointia pitäisi muuttaa entistä tiukemmaksi ja tarkemmaksi. Ne arvioinnit ovat aivan niin täsmällisiä ja epätäsmällisiä, kuin psykiatria ylipäätään on. Psykiatria pystyy parhaimmillaankin antamaan vain suuntaa antavia vastauksia. 5+5=jotain kolmen ja kolmenkymmenen välillä, luulisin. Ei ole olemassa mitään täsmällisiä testausmenetelmiä. Kuka hyvänsä ei-elimellisesti-mielisairas voi opetella oikeat vastaukset psykiatrisiin arviointeihin olivat ne sitten kuinka pitkiä ja raskaita hyvänsä.

  VastaaPoista
 11. Hei Sametti! Mun kommentteja ei jostain syystä ole julkaistu. Mielestäni ne ovat olleet ihan asiallisia. Lähettämisen jälkeen on tullut teksti "näytetään hyväksymisen jälkeen" tms. Mietin vain, onko kyse teknisestä häiriöstä vai uudesta julkaisupolitiikasta. Sulla on varmasti muutakin tekemistä kuin kommenttien julkaisu, mutta noidenkin lähettämisen jälkeen on tullut uusia kommentteja, joten ihmettelin vain, mistä mahtaa olla kyse :D Blogin avaamisen jälkeen kolmesta kirjoittamastani kommentista yksi on julkaistu, joten jos kommentit syystä tai toisesta katoavat tuolla prosentilla, on se ihan hyvä ottaa huomioon ennen kuin intoontuu pidemmästi kirjoittamaan :D

  VastaaPoista
 12. Anonyymi, no mitäs kökkeliä. Olen kyllä julkaissut ihan kaikki tarkistettaviksi tulleet kommentit. Selvittelen asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei löytynyt blogin tauon jälkeen tulleita kommentteja, joita en olisi julkaissut. Löytyi tosin vanhempia, jotka olivat jostain syystä menneet minulta ohi. Ne julkaisin. Jos uudet kommenttisi ovat hävinneet jonnekin bittiavaruuteen, niin onpas kököhköä toimintaa blogialustalta...

   Poista
 13. Näin aiheen vierestä.
  Miten päädyit siihen ratkaisuun, että hait lähetteen transpolille?
  Älä suotta linkkaa tekstiisi "miltä transsukupuolisuus tuntuu", koska se ei ole vastaus yllä olevaan kysymykseen vaan kuvaili lähinnä ahdistustasi. Lähinnä minua kiinnostaa tietää se, miten päädyit siihen ratkaisuun, että näit aikoinaan niiden hoitojen olevan sinulle se oikea ratkaisu? Miten mielestäsi tulisi hoitoja mainostaa ihmisille, jotka niihin hakeutuvat? Kysymällä provosoivasti heiltä, että ovatko valmiita kestämään koko loppuelämänsä kestävää valhetta?

  VastaaPoista
 14. "Siinä tapauksessa iso kasa transporukkaa on vähän pihalla. Tarvitseeko siksi transkriittisten olla samalla lailla pihalla?"

  Eipä tässä oikein voi olla olematta pihalla. Monta vuotta on jo tätä translakiuudistusta puitu ja yhä vaan jengi raaviskelee päätään, että mistä tässä nyt on oikeastaan kyse. Lakiuudistuksen syyt, tavoitteet ja perustelut ovat tosi epäselviä. Ja mikäli tuossa nyt oikeasti haetaan pelkkää hetumuutosta, niin lakiuudistus pettää myös omat kannattajansa, sillä olen nähnyt todella monen ihmisen kannattavan translakiuudistusta juuri siitä syystä, että haluavat lääketieteelliset hoidot helpommin saataville, ja uskovat lakiuudistuksen koskevan niitä.

  "Näen sen vähän teknisesti ongelmallisena kun kirjoitat, että psykologista arviointia pitäisi muuttaa entistä tiukemmaksi ja tarkemmaksi."

  Totta, monihan siellä on valehdellutkin. Viittasin siihen, että mielestäni koko hoitosysteemi pitäisi laittaa pitkälti uusiksi. Jos perstuntumani on oikea, niin tämä nykyinen erotusdiagnosointiin perustuva tutkimusjakso ei ole enää nykyään toimiva, sillä se on peräisin ajalta ennen muunsukupuolisuusaaltoa, jolloin tutkimuksiin hakeutui huomattavan paljon vähemmän porukkaa ja vain ne kaikkein dysforisimmat tapaukset. Nykyään tutkimuksiin hakeutuu jos jonkinlaista hiihtäjää, jotka eivät edes koe kehodysforiaa tai välttämättä edes halua hoitoja, mutta ovat kuitenkin saaneet päähänsä olevansa transihmisiä.

  VastaaPoista
 15. "Miten päädyit siihen ratkaisuun, että hait lähetteen transpolille?"

  Lyhyesti: niin paha sukupuoli- ja kehodysforia, että koin olevan mielekkäämpää olla kuollut kuin elää naisena. Koin, että pelastaakseni elämäni on minun päästävä transhoitoihin.

  "Miten mielestäsi tulisi hoitoja mainostaa ihmisille, jotka niihin hakeutuvat? Kysymällä provosoivasti heiltä, että ovatko valmiita kestämään koko loppuelämänsä kestävää valhetta?"

  "Mainostaa" hoitoja? Nyt en ihan ymmärrä kysymystä.

  Transhoitoihin hakeutuvia ei tule missään nimessä provosoida yhtään millään lailla. Hoitoihin hakeutuvat ovat käsitykseni mukaan tyypillisesti aika syvässä ahdistuksen tilassa ja heistä jokainen uskoo vakaasti olevansa ns. "aito" transsukupuolinen, joka ei selviä ilman hoitoja.

  VastaaPoista
 16. Mahtavaa löytää tämä blogi! Translain uudistus on salaa epäilyttänyt jo kauan mutta vasta ihan viime aikoina olen myöntänyt itselleni että tämä on nyt oikeasti asia jonka torppaamisen näen olevan ehdottomasti tärkeää. Olin itse aikoinaan propagandan uhri ja luulin että hankaluuteni johtuvat transsukupuolisuudesta. Menetin vuosia elämästäni vihaten itseäni kun olin "väärää sukupuolta", vaikka oikeasti lienen ihan vaan diagnosoimaton autisti. Transpropaganda vaikutti minuun jo kymmenen vuotta sitten ja sen voimakkuus on vain kasvanut. Pelkään miten paljon minun kaltaisia tapauksia pääsee hoitoketjusta läpi jo nyt, joten helpottaminen olisi katastrofaalista. Tekisi mieli nousta jotenkin barrikadeille mutta suoraan sanottuna pelkään.

  VastaaPoista
 17. Anonyymi, huh. Tervetuloa lukijaksi. Kaltaisiasi on ja paljon. Barrikadeille olisi noustava joo. Jonkun yhdistyksen perustamista olen miettinyt jo kauan, mutta vaikea ihan yksinään ruveta mitään säätämään.

  VastaaPoista
 18. Kiitos! ^^ Oisin niin mukana yhdistyksessä jos porukkaa löytyisi!

  VastaaPoista

TERVETULOA KOMMENTOIMAAN.
Tämä blogi EI ole ns. safe space eli täällä EI noudateta turvallisen tilan periaatteita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asiat ja ideat, myös arat ja tabuaiheet, ovat vapaata riistaa kritiikille. Vääriä mielipiteitä ja tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Kahden säännön puitteissa:
1) Älä loukkaa KENENKÄÄN yksityisyyttä.
2) Pitäydy kohteliaassa asiakeskustelussa (ei kommentteja luokkaa "tapa ittes", "hevosen kyrpä" tai "neekerineekerineekeri").

Muista, että kaikki, mitä kirjoitat kommenttiosiossa, on julkista.

Tässä blogissa kritisoidaan ja analysoidaan asioita ja ilmiöitä, sekä keskustellaan niistä. Kuka tahansa on tervetullut esittämään mielipiteensä, näkemyksensä tai huomionsa, vaikka ne olisivat syvässä ristiriidassa kirjoittajan omien näkemysten kanssa, tai muiden kommentoijien kanssa. Kannustan kaikenlaisia ihmisiä tulemaan kertomaan omista havainnoistaan ja kokemuksistaan, sillä nämä aina täydentävät itse blogitekstin sisältöä tai sanomaa. Blogitekstissä havaituista virheistä huomauttaminen on erittäin toivottavaa. Pidä kuitenkin mielessäsi, että tämä on asiablogi, ja sinun oletetaan kykenevän argumentoimaan näkemyksesi sekä kommunikoimaan sivistyneesti.

Disclaimer:
Minä en ole tutkija, vaan yksityishenkilö, joka on nähnyt asioita, kokenut asioita ja lukenut asioita. Tämä ei ole asiantuntijablogi, vaan henkilökohtainen blogi. Muista kriittinen asenne, kun luet blogia, siinä olevia linkkejä tai kommentteja. Blogi on ensisijaisesti suunnattu ns. perusheteroille, eikä ole ns. sateenkaariväen halilaatikko.