maanantai 8. lokakuuta 2018

Pakkosterilisaatiota ei ole olemassa

Selailin viikonloppuna Twitteriä ja huomasin, että älämölö translakiuudistuksesta ja pakkosterilisaatiosta jatkuu yhä ja kuumempana ja laajempana kuin aiemmin. Päädyin tutkailemaan, että olisiko translakiuudistuksen nettisivu uudistunut yhtään järkevämpään suuntaan nettipaastoni aikana. Silmääni osui seuraava uutinen:

Ruotsi alkaa maksaa korvauksia pakkosteriloiduille

Tässä kohtaa on pakko todeta, että wattafak? Kuinka transhoitojen yhteydessä tapahtuvasta ”pakkosterilisaatiosta” on edes mahdollista maksaa korvauksia?

Olen kirjoittanut pakkosterilisaatiosta blogissa aiemminkin, mutta vedetäänpäs nyt kunnolla kaikki piuhat yhteen. Ensinnäkin: pakkosterilisaatiota ei yksinkertaisesti ole olemassa. Sterilisaatio on lääketieteellisten transhoitojen väistämätön sivuvaikutus eli sinä et voi läpikäydä sukupuolenvaihdosta tulematta sen ohessa steriiliksi. Toiseksi: sukupuolenvaihdoshoidot ovat vapaaehtoisia. Kukaan ei pakota sinua niihin. Sinä haluat mennä niihin ihan itse. Eli: sinä ihan itse valitset tulla steriloiduksi. Toistan: IHMINEN, JOKA ON PÄÄTTÄNYT MENNÄ SUKUPUOLENVAIHDOSHOITOIHIN, VALITSEE IHAN ITSE TULLA STERILOIDUKSI. Miten ihmeessä vapaaehtoisesta itsevalitusta toimenpiteestä on ruvettu maksamaan jotain korvauksia? Jokaikinen sukupuolenvaihdoshoitoihin ryhtyvä ihminen tietää, että ne johtavat lisääntymiskyvyn menetykseen. Asia ei todellakaan tule kenellekään yllätyksenä.

Olen ihan tosissani ihmetellyt, että minkälaisella mentaaliakrobatialla translakiaktivistit ovat saaneet väänneltyä tästä aiheesta näin ison haloon, jolla sitten ratsastavat saadakseen tahtomiaan lakimuutoksia läpi. Ellei tietty kyseessä ole tarkoin ennaltasuunniteltu tunteisiinvetoava manipulaatiokampanja massojen mielipiteiden muokkaamiseksi. Eli härskiä päin naamaa valehtelua ja kusetusta, mikä tekee heidän toiminnastaan todella vastenmielistä. Sillä jokaikinen transsukupuolinen, muunsukupuolinen ja aktivisti kyllä tietää sen, mitä yllä sanoin. Vähän esitetään asiat taktisesti tiettyyn sävyyn, niin avot, jengi alkaa pitää Suomen hoitosysteemiä ja transpoliklinikoita epäinhimillisenä natsitohtorointina. Olen ihan oikeasti aivan äimän käkenä, että miten hyvin tämä transaktivistien suora kusetus on ihmisiin purrut. Aktivistit valehtelevat härskisti kampanjoissaan, jengi uskoo ja kukaan ei tule väliin sanomaan, että nyt te muuten hei puhutte täyttä scheissea. Eniten minua ihmetyttää aktivistien itsensä toiminta, sillä he kyllä oikein hyvin tietävät valehtelevansa.

Kommentti eräässä translakikeskustelussa.

Kaikki muistanevat viime vuoden lopulla käydyn älämölön Suomen ensimmäisestä synnyttävästä miehestä. Asiaa puitiin tuolloin täällä blogissakin. Kyseessä oli siis naiseksi syntynyt henkilö, joka oli käynyt läpi sukupuolenvaihdosprosessin mieheksi juridista sukupuolenvaihdosta myöten eli hänellä oli miehen paperit. Tämä tapaus on konkreettinen todiste siitä, että ketään ei todellakaan pakkosteriloida. Jos nainen alkaa vedellä testosteronia, niin häneltä loppuu kuukautiset parissa kuukaudessa ja hän on lisääntymiskyvytön niin kauan kuin hän jatkaa hormonien käyttöä. Mutta jos hän lopettaa testosteronin käytön, niin hänen oma alkuperäinen naisen hormonitoimintansa elpyy jonkin ajan kuluttua, kuukautiset tulevat takaisin ja hän voi taas tulla raskaaksi. Lisääntymiskyvyn kadottaa kokonaan, lopullisesti ja peruuttamattomasti, mikäli henkilö käy leikkauksessa. Minä olen itse tällainen tapaus (minulta on leikattu kohtu ja munasarjat irti). Suomessa mikään taho ei kuitenkaan vaadi keneltäkään transsukupuoliselta yhdenkään leikkauksen läpikäymistä. Voit aloittaa hormonit, vaihtaa virallisen nimesi ja henkilötunnuksesi ilman yhtäkään leikkausta. Suomessa ja maailmalla on paljon sellaisia transsukupuolisia, joille ei ole tehty joko yhtään leikkausta tai vain osa niistä. Jos lisääntymiselimistöäsi ei ole leikkauksilla peukaloitu, niin voit koska tahansa lopettaa hormonien käytön, antaa alkuperäisen hormonitoimintasi elpyä ja tehdä lapsen.

En väitä, etteikö Suomen transhoitosysteemiä voisi kritisoida ihan aiheestakin, mutta voitaisiinko perustaa keskustelu ja kampanjointi faktoille, jookoskookos?

Kootut aiemmat sepustukseni translaista ja pakkosterilisaatiosta:

* Translakiuudistus osa 1
* Translakiuudistus osa 2
* Translakiuudistus osa 3
* Translakia ei edelleenkään pidä uudistaa
* Transaktivistien paskapuheet syrjinnästä
* Lapsen sukupuolidysforia ei välttämättä ole merkki yhtään mistään
* Transsukupuoliset, jotka vaihtoivat takaisin syntymäsukupuoleensa
* Tarinani transleikkausten riskeistä (omakohtainen kokemukseni)
* Jazz Jennings ja transsukupuolisuuden kritiikki
* Kun sukupuolenkorjaus ei korjaa mitään
* Youtube: Transaktivistit eivät suhtaudu transsukupuolisuuteen tarpeeksi vakavasti
* Youtube: Miksi transsukupuoliset vastustavat transaktivismia?

12 kommenttia:

 1. Minä olen monessa paikassa yrittänyt ehdottaa, että lakiin kirjattaisiin kaikille miehille, ml transmiehet oikeus siittää lapsia ja kaikille naisille ml transnaiset oikeus synnyttää.
  Jos siitä ei käytännössä tulisi mitään, niin se ei olisi lainsäädännön vika.

  VastaaPoista
 2. Meno on kyllä absurdia. Ihmettelen itsekin, miten muuten ihan fiksut ihmiset ovat nielleet tämän propagandan ottamatta asiasta YHTÄÄN selvää itse. Mitenkähän monesti olenkaan sanonut "pakkosterilisaatiota ei ole olemassa" ja selittänyt, mitä siinä laissa oikeasti sanotaan, ja saanut ihan hirveän kasan ehtaa skeidaa ja sosiaalista ulossulkemista osakseni :D Koska hei, eihän natsien [sic] kanssa saa hengata tai edes keskustella!! Ainoa oikea ratkaisu on mylviä henkilö hiljaiseksi ja sulkea ulos... Järjenjättiläisiä nämä tyypit.

  Kerran sain kysyttyä aiheesta muistaakseni joltain setan lobbarilta. Hän väitti, että jopa hormoneiden käyttö voisi aiheuttaa pysyvän steriloitumisen. Itsestäni tämä kuulosti aika uskomattomalta. Varsinkin, jos on kyse muuten nuorista, lisääntymisikäisistä ihmisistä eikä mistään vuosikymmeniä vastakkaisen sukupuolen hormoneita vetäneistä tyypeistä. Osaatko sanoa, voiko tämä edes teoriassa pitää paikkaansa? Olisi hyvä saada tuokin väite jotenkin kumottua, jos se ei totta ole.

  VastaaPoista
 3. Hormonien käyttö ei ole riskitöntä ja ymmärtääkseni se voi joskus aiheuttaa pysyvän hedelmättömyyden. Saattaa tosin koskea lähinnä (biologisia) miehiä ja siihen vaikuttaa se, että kuinka pitkän aikaa hormoneja on vedelty.

  Mutta edelleen kyse ei ole pakosta, vaan transsukupuolinen nimenomaan haluaa itse niitä hormoneja nappailla ja sitten sivuvaikutuksena ottaa vapaaehtoisesti steriloitumisen. Miljoonan taalan kysymys noille lobbareille ja aktivisteille onkin, että miksi haluat vaihtaa sukupuolta, jos et halua vaihtaa sukupuolta? Mikä heidän oikea ongelmansa on? Transsukupuolisuus se ei tämän perusteella ole.

  VastaaPoista
 4. Uutta translakia vaaditaan kovalla äänellä määrätyissä piireissä. Voitko sinä kertoa mitä he oikeasti haluavat? Minä ymmärrän mölinästä vain sen, että Suomen lainsäädöntö polkee transsukupuolisten oikeuksia.

  VastaaPoista
 5. Sakke, olen itsekin pihalla. Rivien välistä on kuitenkin luettavissa, että ns. muunsukupuoliset ratsastavat transsukupuolisuudella muuttaakseen yhteiskuntaa oman (intersektionaalisen feminisminsä) maailmankuvansa mukaiseksi. Aihetta on puitu blogissani aiemmin täällä. Toinen feminismivastainen transbloggari Kyrpäjooseppi on puinut asiaa puolestaan täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummankin blogaajan kirjoituksia luen mielenkiinnolla. Kiitos niistä!

   Olen itsekin päätynyt samaan näkemykseen intersektionaalisen feminismin tunkeutumisesta yhteiskunnallisen keskustelun päämoderaattoriksi. Jos tulevaisuus jatkuu samanlaisena, yhä suurempi osa ihmisistä jättäytyy politiikan ulkopuolelle.

   Kaikkea hyvää sinulle!

   Poista
 6. Luulin itse aiemmin, että tuo koko "mies voi synnyttää" -juttu olisi ollut vain sitä varten, ettei niitä harvinaisen poikkeuksen (eli lapsenteon luomukeinoin) tekeviä transmiehiä poljettaisi maanrakoon jne. (Kontekstina että ajattelin tuolloin olevani trans.) Silti minulle oli aika itsestään selvä ajatus, että varmasti sellainen homma ei mitään hauskaa tai luonnollisen tuntuista olisi kellekään miehen aivoselle, vaan kysessä olisi enemmänkin hommaan ryhtyminen dysforiasta huolimatta, - eikä siksi, ettei dysforiaa olisi ollenkaan. Juuri siksi, että synnyttäminen on naiskehon toiminto ja nainen synnyttää. Ajattelin myös aina, että tuo koko "naisellakin voi olla penis" -juttu olisi vain joidenkin dysforisten yksilöiden coping-keino kehojensa kanssa elämiseen, joka ei tosin poistaisi tunnetta luomuelinten epäkäytännöllisyydestä ja riitämättömyydestä jne. Luulin, että jokainen joka tuollaisia mantroja toistaa, tiedostaa ne coping-keinoksi eikä pidä niitä todellisuutena.

  Väärässä kuitenkin olin. "Naiset onki miehiä ja toisinpäin" -hurjat haluavat vain tosissaan poistaa kaiken sukupuoleen perustuvan erottelun, oli se sitten sosiaalisesti, kielellisesti, kehollisesti tai seksuaalisesti. Yksinkertaistettuna tämä johtaa siihen, että nimenomaan homojen ja lesbojen piirit tulevat täyteen perusheteroita, jotka uskovat olevansa vastakkaista sukupuolta, vaikkeivät edes haluaisi mennä hoitoihin eli vaihtaa sukupuoltaan. Ja transsukupuolisten vertaistukiympäristöt täyteen cissukupuolisia, joille sukupuoli on vain joku abstrakti tunnetila eikä fyysinen, kehollinen todellisuus. Eli LBGT-ihmisiltä menee viimeisetkin paikat missä kohdata kaltaisiaan. Näyttää siltä, että meillä on vastassamme aivan uudenlainen homofobia ja transfobia... Eli se, ettei tarvitse olla homo ollakseen homo eikä trans ollakseen trans. Koska terveiden heteroidenkin pitää päästä siihen kelkkaan, right?
  (jatkuu seuraavassa ->)

  VastaaPoista
 7. (jatkoa edelliseen)
  Olen itse bisse nuori nainen, jolla on kehoon kohdistuva sukupuoliristiriita, jonka takia todella pitkään kokeilin juuri sitä säälittävää ja nöyryyttävää "miehenä" larppaamista, keräten rohkeutta hakeutua myöhemmin hoitoihin jne. Olisin sen varmaan tehnytkin ellen olisi lukenut sinun ja tuon Kyrpäjoosepin blogeja. Vaikka nappia painamalla muuttaisin itseni anatomisesti mieheksi saman tien jos voisin, tässä on pari mutkaa joista tiedän, etten ole trans. Nimittäin ainoa osa kehoani mihin en tunne ristiriitaa, on... Ironista kyllä, juuri luontainen lisääntymiselimistöni toimintoineen. Yksi ydinasioista naissukupuolessa. Sen kanssa sinut oleminen vaikka kuinka tahtoisin miehen kasvot ja muun kehon, tarkoittaa että ei mulla kyllä mitään miehen aivoja ole. Jos olisi niin olisin kait ihan henkisesti rikki kuukautisista ja peniksettömyydestä, - mutta kun en ole. Eli olen ihan pesunkestävästi nainen tuossa mielessä, jos koko naiseuden tarkoitus biologisesti ei ahdista minua. Jostakin olen vaan sellaisen päähäni saanut, etten voi yhtään samaistua vaikka näihin poikatyttöihin ja butcheihin, vaan haluaisin 24/7 näyttää ihan oikealta mieheltä ja silloin tuntuisi, että näytän itseltäni ja että muut katsovat minua eivätkä jotain muuta.

  Näenpä sen vain niin, että nykyään kun transsukupuolisuutta tyrkytetään oikeasti kaikille vähääkään sukupuolestaan hämmentyneille ja vielä kehitysikäisille, niin tuo voipi olla varsin vaarallista juuri minunlaisilleni ei-transsukupuolisille joilla on vaan joku muu kehonkuvaongelma. Sun tekstit löi kuoliniskun kaikelle haaveilulleni hoidoista... Eli olen myös yksi heistä joita olet kenties auttanut. Kiitos siitä että kirjoitat näitä juttujasi. <3

  En voi vieläkään samaistua kenenkään feminatsin "eikö poikatyttönä eläminen vaan riitä" -kommenteihin tosin. Enemmänkin vain haluan nyt hyväksyä itseni naisena, joka tuntee osan minuuttaan tukehtuvan naisen kehossa. Ei vaan tarpeeksi, että hoidot kannattaisivat. Uhraukset olisivat liikaa. Myös muuan miehen kanssa halikavereiksi rupeaminen on jotenkin saanut minut arvostamaan naiseuttani ja jopa naisellisuuttani. Se tuleekin esiin juuri miehen seurassa... Naisten seurassa musta tunuu kuin olisin tönkkö karkea mies jolla ei ole noiden pullataikina-olentojen kanssa mitään yhteistä ja joihin mieluiten työntäisin kikkelini jos sellainen löytyisi. Ihan sairaita mietteitä ja vielä naiselta, tiedän. Mutta nyt on tullut se aika että hyväksyn itseni juuri tällaisena naisena, joka miettii tuommoisia täysin vaistonvaraisesti... Koska voi tällainenkin olla!

  VastaaPoista
 8. Jos olen ymmärtänyt oikein, Ruotsissa oli kirurginen sterilointi vaatimuksena sukupuolen vahvistamiseksi.
  Sitäkin varmasti haettiin itse, eli ketään ei pakotettu väkisin. Siksi korvausten maksaminen on erikoista.
  Suomessa ei vaadita sterilointia, vaikka aktivismi antaa niin ymmärtää. Suomessa riittää ulkonäköä muokkaavien hormonihoitojen käyttö, joka aiheuttaa hedelmättömyyden.

  VastaaPoista
 9. Transaktivistit ja heidän tukijansa käyttävät sanaa "pakkosterilisaatio", vaikka se tarkoittaa pakotettua sterilisaatioleikkausta. Leikkaus ei ole lain mukaan tarpeen, koska Pitäisi väärinkäsityksen välttämiseksi käyttää sanoja "steriiliys", "lisääntymiskyvyttömyys" tai "hedelmättömyys".
  Tässäkin kirjoituksessa on väärin "tulla steriloiduksi".
  Sterilisaatio tarkoittaa operaatiota, jossa katkaistaan siemen- tai munanjohtimet.
  Sametti, tulitko itse steriiliksi hormonihoidoilla ennen kuin munasarjat ja kohtu poistettiin?

  VastaaPoista
 10. Transsukupuolisuuden perusteella ei ole steriloitu ketään THL tilaston mukaan. THL:n rekisteriin kerätään fyysiset steriloinnit (esim. vasektomiat, munasarjojen tukkiminen) ja sukupuolen vaihdosprosessissa lain vaatima lisääntymiskyvyttömyys saavutetaan yleensä lääkkeellisesti (hormonihoidoilla).
  Tiedotusvälineet eivät ole tarkistaneet tätä faktaa.

  VastaaPoista

TERVETULOA KOMMENTOIMAAN.
Tämä blogi EI ole ns. safe space eli täällä EI noudateta turvallisen tilan periaatteita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asiat ja ideat, myös arat ja tabuaiheet, ovat vapaata riistaa kritiikille. Vääriä mielipiteitä ja tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Kahden säännön puitteissa:
1) Älä loukkaa KENENKÄÄN yksityisyyttä.
2) Pitäydy kohteliaassa asiakeskustelussa (ei kommentteja luokkaa "tapa ittes", "hevosen kyrpä" tai "neekerineekerineekeri").

Muista, että kaikki, mitä kirjoitat kommenttiosiossa, on julkista.

Tässä blogissa kritisoidaan ja analysoidaan asioita ja ilmiöitä, sekä keskustellaan niistä. Kuka tahansa on tervetullut esittämään mielipiteensä, näkemyksensä tai huomionsa, vaikka ne olisivat syvässä ristiriidassa kirjoittajan omien näkemysten kanssa, tai muiden kommentoijien kanssa. Kannustan kaikenlaisia ihmisiä tulemaan kertomaan omista havainnoistaan ja kokemuksistaan, sillä nämä aina täydentävät itse blogitekstin sisältöä tai sanomaa. Blogitekstissä havaituista virheistä huomauttaminen on erittäin toivottavaa. Pidä kuitenkin mielessäsi, että tämä on asiablogi, ja sinun oletetaan kykenevän argumentoimaan näkemyksesi sekä kommunikoimaan sivistyneesti.

Disclaimer:
Minä en ole tutkija, vaan yksityishenkilö, joka on nähnyt asioita, kokenut asioita ja lukenut asioita. Tämä ei ole asiantuntijablogi, vaan henkilökohtainen blogi. Muista kriittinen asenne, kun luet blogia, siinä olevia linkkejä tai kommentteja. Blogi on ensisijaisesti suunnattu ns. perusheteroille, eikä ole ns. sateenkaariväen halilaatikko.