keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Sukupuolenkorjausprosessin eteneminen

Nyt kun transasiat ovat tulleet laajemman yhteiskunnallisen älämölön kohteeksi on varmasti aiheellista selventää sitä, että mitä sukupuolenkorjausprosessi tarkoittaa, mitä se pitää sisällään ja miten se etenee.

Ensimmäiseksi haluan tehdä selväksi, että termi ”sukupuolenkorjaus” on feminististä kikkailua ja sanoilla vammailua. Termi on poliittisesti korrekti vastine sanoille sukupuolenvaihdos tai sukupuolen muuttaminen. Rupesin miettimään, että miksi itse puhun aina korjauksesta enkä vaihdoksesta ja tulin siihen tulokseen, että kyseinen termi on iskostunut päähäni, koska aikoinaan, kun itse tutustuin näihin asioihin ensi kertaa, puhuttiin aina sukupuolenkorjauksesta. Olen oppinut puhumaan näistä asioista tuolla termillä, joten kaikki muut termit tuntuvat epäluontevilta. Siksi puhun jatkossakin korjauksesta enkä vaihdoksesta. Mutta kyllä, sukupuolenvaihdos on terminä kuvaavampi ja yksinkertaisempi, sillä siitä tulee selkeästi ilmi, että mistä tässä on kyse. Sukupuolenkorjaus on terminä epämääräinen. Sen sijaan sanasta transseksuaali en tykkää, koska se taas on terminä harhaanjohtava. Transsukupuolisuus ei ole seksuaalinen suuntautuminen, vaan sukupuoli-identiteetin häiriö.

Olen kirjoittanut jo aiemmin siitä, että mitä transsukupuolisuus on ja miltä se tuntuu. Jos siis koko aihealue lähtökohtaisesti on vieras, niin lue em. teksti. Tarkentavia kysymyksiä on sallittua esittää, sillä itselleni tämä kaikki on niin selvää pässinlihaa, että olen saattanut selittää jotain epämääräisesti tai unohtaa jotakin.

Olen lisäksi aiemmin kirjoittanut sanaston.

Aiheellista on myöskin mainita, että tämä teksti kuvaa sukupuolenkorjaushommien etenemistä 2010-luvulla Suomessa. Käytännöt, lait ja muu todellisuus voivat vaihdella huomattavasti maasta ja aikakaudesta toiseen. Lisäksi puhun ensisijaisesti sukupuolenkorjauksesta naisesta mieheksi, sillä tietoni hommasta toiseen suuntaan ovat olemattomat. Mikäli joku lukija siellä tietää netistä vastaavan lyhyen selostuksen miehestä naiseksi, niin links plz. Tai sit kirjoita oma versio kommenteissa, niin liitän sen tähän.

* * * * *

1. VAIHE: Lähete

 • Suomessa transsukupuolisia potilaita tutkitaan ja hoidetaan vain kahdessa sairaalassa koko maassa: Helsingissä HUSissa ja Tampereella TAYSissa. HUSissa hoitava taho on Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikka ja TAYSissa TRANS-poliklinikka. Vaikka olisit Sodankylästä, niin voit käydä hoidettavana vain näissä sairaaloissa. Käytännössä jako menee pääsääntöisesti niin, että HUSiin menevät pk-seudun jengi ja TAYSiin kaikki muut. Sukuelinkirurgiaa tehdään vain yhdessä sairaalassa koko maassa, Töölön sairaalassa Helsingissä. Muita prosessiin liittyviä leikkauksia tehdään muuallakin, esim. kohdun tai kivesten poisto.
 • Hoitavalla poliklinikalle ei voi vaan marssia sisään, vaan sinne pääsee ainoastaan lääkärin lähetteellä. Käytännössä tämä menee niin, että varaat ajan lääkärille ja kerrot, että koet olevasi transsukupuolinen ja haluat tutkimuksiin. Homma etenee kaikessa yksinkertaisuudessaan näin ja Suomen lain mukaan vain transsukupuolisiin erikoistunut poliklinikka voi tutkia tätä asiaa, joten lääkäri on velvoitettu kirjoittamaan lähetteen. Moni lääkäri on kuitenkin täysin tietämätön tästä asiasta ja ongelmat lähetteen saamisessa ovat yleisiä. Tiedän monta tapausta, missä transsukupuolinen potilas on lähetetty psykiatrian poliklinikalle ja hän on saattanut joutua myllytykseen pitkäksikin ajaksi, sillä hänen asiaansa ei ole ymmärretty. Lisäksi lääkärit eivät yksinkertaisesti tiedä, mitä heidän tulee lähetteeseen kirjoittaa ja mihin se tulee lähettää. Itse ratkaisin ongelman vakoilemalla eräältä transsukupuolisten foorumilta, että minkä nimiseltä lääkäriltä joku toinen oli saanut lähetteen. Varasin ajan samalle lääkärille ja sain lähetteen ilman ongelmia, sillä kyseinen lääkäri oli jo törmännyt tähän asiaan ennenkin ja tiesi jo ennestään, mitä lähetteeseen tulee laittaa ja että joku transklinikka ylipäätään on oikeasti olemassa.
 • Monelle transsukupuoliselle lähetteen hakeminen on kova paikka ja voi muodostua ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi. Itse olen yleisesti ottaen todella vahva persoona, mutta lähetteen hakeminen oli niin pelottavaa, että minulta meni rohkeuden keräämiseen monta kuukautta.
 • Kuten kaikilla muillakin erikoissairaanhoidon poliklinikoilla on transklinikallakin monen kuukauden jonot. Lähetteen hakemisen jälkeen saattaa mennä pitkään aikaa, että klinikalta lopulta tulee ajanvarauskirje kotiin. Itse pääsin sisään yllättävän nopeasti ja ensimmäinen aika oli jo kolmessa kuukaudessa.

2. VAIHE: Transtutkimukset

 • Kun pääset poliklinikalle sisään, niin siellä aloitetaan syvälliset psykiatriset tutkimukset, missä kartoitetaan pääkoppasi sisältöä. Ensimmäisellä käynnillä itse tapasin sekä lääkärin (transasioihin erikoistunut psykiatri) että hoitajan (transasioihin erikoistunut erikoissairaanhoitaja) ja minun piti kertoa lyhyesti, että kuka olen ja miksi olen tullut klinikalle ja miten koen sukupuoleni. Tämän jälkeen tapasin hoitajan noin kerran viikossa. Tapaamiset ovat keskustelua ja siellä tongittiin koko elämäni läpi. Itselläni tutkimusvaihe eteni varsin nopeasti, sillä asuin tuolloin HUSin sairaalan läheisyydessä. Joillakuilla saattaa olla välimatkaa kodin ja sairaalan välillä satoja kilometrejä, joten heillä ei ole mahdollisuutta käydä tapaamisissa kuin ehkä kerran kuussa tai jopa harvemmin.
 • Tutkimusvaiheen eteneminen on yksilöllistä, sillä ihmisten tausta ja yleinen tilanne voi olla hyvinkin erilainen. Yleensä tutkimukset kestävät noin vuoden. Lyhin tietämäni tutkimusvaihe oli vain 3 kuukautta, pisin monta vuotta. Jotkut ovat huonoja ilmaisemaan itseään, joten hoitajan on vaikeampi saada heistä selvää. Osalla saattaa olla taustalla jo aikaisempaa hoitoa (eräs henkilö oli käynyt puimassa tätä asiaa yleispsykiatrilla jo melkein 10 vuotta ennen kuin hakeutui transklinikalle) ja joidenkin elämä on niin pahasti palasina, ettei tutkimuksissa voida tai haluta edetä.
 • Tutkimuksiin kuuluu hoitajan tapaamisten lisäksi muutama tapaaminen lääkärin kanssa, tapaaminen sosiaalityöntekijän kanssa sekä psykologin testit. Hommassa on taustalla se, että transklinikka haluaa sinusta useamman eri ammattilaisen arvion. Tutkimuksissa voi joutua ”jäähylle”, mikäli hoitava taho katsoo, että sinulla on taustalla liikaa muita ongelmia. Esimerkiksi vakava masennus voi estää tutkimusten etenemisen. Jäähy tarkoittaa sitä, että tutkimukset laitetaan tietyksi ajaksi kokonaan tauolle ja niitä jatketaan vasta kun jäähyn aiheuttaneet asiat on hoidettu. Tutkimukset voidaan laittaa jäähylle myös potilaan aloitteesta. Hän voi esimerkiksi kokea, ettei juuri nyt jaksa jatkaa asioiden puimista tai että hän ei jaksa ruveta sukupuolenkorjausprosessiin.
 • Tutkimuksiin kuuluu myös läheistapaaminen, missä potilaan täytyy tuoda mukanaan klinikalle haastateltavaksi joku perheenjäsen. Yleensä tapaamiseen tuodaan isä tai äiti, mutta mikäli välit vanhempiin ovat huonot voi tapaamiseen tuoda myös kaverinsa. Itse vein isän, äidin ja veljen (koko kööri), eräs tuttuni vei parhaan ystävänsä.

TRANSSUKUPUOLISUUSDIAGNOOSI:
Transsukupuolisuus kuuluu ICD-10 -tautiluokitukseen tunnuksella F64.0. Suomessa mitään sukupuolenkorjaukseen liittyviä hoitoja ei voi saada, mikäli henkilöä ei ole transklinikan toimesta virallisesti diagnosoitu transsukupuoliseksi. Transtutkimusten tarkoituksena on tutkia, että voidaanko henkilö diagnosoida transsukupuoliseksi eli onko hän todella transsukupuolinen. Tutkimusten avulla joukosta seulotaan sellaiset potilaat, joiden ongelma on jossain muualla ja jotka tarvitsevat toisenlaista hoitoa. Epäselville tapauksille ei aseteta transsukupuolisuusdiagnoosia.

 • Transtutkimusten lopuksi järjestetään hoitoneuvottelu, missä tehdään potilaasta yhteenveto ja ilmoitetaan mahdollisesta diagnoosista. Diagnoosin saaminen tarkoittaa oikeutta sukupuolenkorjaushoitojen aloittamiseen sekä etunimen muuttamiseen vastakkaisen sukupuolen etunimeksi. Mikäli lääkäri katsoo, että henkilölle ei syystä tai toisesta voida myöntää oikeutta aloittaa korjaushoitoja, niin häntä ei diagnosoida. Puhutaan ”hoitojen myöntämisestä” ja ”hoitojen eväämisestä”.
 • Mikäli potilasta ei diagnosoida, niin jatko riippuu tapauksesta. Tiedän tapauksen, missä henkilö laitettiin kokonaan tutkimuksista pihalle määrittelemättömäksi ajaksi ja tiedän tyyppejä, jotka ovat parin hoitajan tapaamiskerran jälkeen saaneet uuden hoitoneuvottelun, missä heidät on diagnosoitu. Itse sain diagnoosin ensimmäisessä hoitoneuvottelussa.
 • Transsukupuolisuusdiagnoosin saaminen tarkoittaa oikeutta aloittaa sukupuolenkorjaushoidot niin halutessaan. Diagnoosin saaminen ei sido potilasta mihinkään ja hän voi aloittaa hoidot tai olla aloittamatta. Joillekuille riittää pelkkä diagnoosin saaminen, jotta heillä on asiasta mustaa valkoisella.

3. VAIHE: Hormonihoito ja tosielämänkoe (real life test)

 • Diagnoosin saamisen jälkeen käynnistetaan varsinainen sukupuolenkorjausprosessi, joka aloitetaan hormonihoidolla sekä etunimen muuttamisella vastakkaisen sukupuolen etunimeksi. Tästä eteenpäin prosessin eteneminen on huomattavan erilainen riippuen siitä, että onko henkilö biologisesti mies vai nainen. Tässä tekstissä keskitytään prosessiin naisesta mieheksi, sillä tietoni prosessista miehestä naiseksi ovat erittäin puutteelliset.
 • Prosessissa naisesta mieheksi käytettävä lääke on testosteronivalmiste, joita on Suomessa käytössä kolme erilaista:
 1. Testogel, joka on hyvin mieto valmiste ja on nimensä mukaisesti geeli. Geeli näyttää ja haisee käsidesiltä ja sitä levitetään iholle kerran päivässä. Yleensä hormonihoito aloitetaan tällä lääkkeellä, sillä se on mieto, lyhytkestoinen lääke, jonka ottaminen on helppoa lopettaa, mikäli jotain ikäviä sivuvaikutuksia tulee.
 2. Sustanon, joka on voimakkaampi lääke ja otetaan piikillä lihakseen kerran kahdessa viikossa. Lääke piikitetään yleensä joko olkapäähän tai pakaraan. Sustanon oli aikoinaan yleisin lääke, sillä se on edullinen, mutta se ei ole ollut yleisesti saatavilla apteekista enää pitkään aikaan.
 3. Nebido, joka on kaikkein voimakkain lääke ja otetaan piikillä lihakseen kerran kolmessa kuukaudessa. Kerta-annos on niin suuri ja lääkkeen paksu rakenne vaatii kaikkein paksuimman neulan, että lääke voidaan piikittää ainoastaan pakaralihakseen, joka on tarpeeksi suuri lihas. Huomattavasti kalliimpi lääke kuin kaksi muuta.
 • Prosessissa miehestä naiseksi käytettävät estrogeenivalmisteet sekä testosteroninsalpaaja ovat pääsääntöisesti suun kautta otettavia tabletteja. Testosteronivalmisteita ei ole olemassa tabletteina, vaan ne ovat lihakseen piikitettäviä aineita.
 • Testosteronilääkkeitä saa ainoastaan reseptillä ja reseptin voi saada ainoastaan HUSin tai TAYSin hormonipoliklinikan lääkäriltä (gynekologi). Hormonipoliklinikka on naistenklinikan alainen yksikkö. Resepti on voimassa vuoden kerrallaan ja sen voi uusia ainoastaan varaamalla ajan hormonipoliklinikan lääkärille ja käymällä fyysisesti paikanpäällä.
 • Ennen kuin potilaalle määrätään mitään testosteronilääkettä, niin hänen yleinen terveydentilansa tutkitaan tarkasti hormonipoliklinikan gynekologin toimesta. Myöskin potilaan toiveet ja odotukset kartoitetaan. Jotkut haluavat aloittaa hormonihoidon vasta myöhemmin (esimerkiksi lapsen saamisen takia, sillä hormonihoito tekee potilaasta lisääntymiskyvyttömän). Joillekuille hormonihoitoa ei voida terveydellisistä syistä määrätä. Esimerkiksi ylipainoiselle potilaalle ei määrätä hormoneja ja hänen täytyy ensiksi laihduttaa. Hormonihoidon aikana potilaan terveydentilaa seurataan ja hänen täytyy käydä säännöllisesti hormonipoliklinikan gynekologin luona (noin kerran vuodessa).
 • Mikäli hormonihoidon aloittamiselle ei ole terveydellistä tai muuta estettä, niin hormonihoito aloitetaan yleensä Testogelillä, josta siirrytään Sustanoniin tai Nebidoon. Hormonihoito aikaansaa vähän kuin uuden murrosiän, missä potilas alkaa pikkuhiljaa muuttumaan mieheksi. Testosteronilla on rankkoja vaikutuksia ja se aikaansaa äänen madaltumisen, parran ja muiden ihokarvojen kasvun, lihasten kasvun ja rasvakudoksen muokkautumisen, minkä seurauksena keho ja kasvot muuttuvat miehekkään kulmikkaiksi. Miehillä esiintyvät ikävät jutut, kuten kaljuuntuminen, tulevat itselle, mikäli niitä esiintyy suvussa. Myös klitoris kasvaa ja muuttuu pienen peniksen näköiseksi. Suurentuneesta klitoriksesta käytetään sanaa dicklet. Kirjoitan testosteronin vaikutuksista kokonaan oman merkinnän myöhemmin.
 • Hormonihoidon aloittamisesta alkaa tosielämänkoe, jonka kesto on vuodesta kahteen tapauksesta riippuen. Tosielämänkoe tarkoittaa sitä, että henkilö siirtyy pikkuhiljaa elämään vastakkaisen sukupuolen yksilönä ja hänen kokemuksiaan asiasta kartoitetaan. Kyseessä on myös turvallisuusasia, sillä sukupuolenkorjausprosessi voidaan vielä tässä vaiheessa keskeyttää.
 • Tosielämänkokeen aikana on mahdollista mennä ensimmäiseen leikkaukseen, mikä on female-to-male -tapauksilla mastektomia eli rintojen poisto (käytetään myös termiä rintakehäleikkaus). Mastektomia on ainoa transleikkaus, joka on mahdollista tehdä muualla kuin Töölön plastiikkakirurgisessa sairaalassa. Suomessa on yksi yksityinen kirurgi, joka on erikoistunut tähän asiaan ja on leikannut lukemattomia transsukupuolisia potilaita. Hän on Asko Salmi Sairaala-KL:stä ja kävin itsekin hänen operoitavanaan. Töölön sairaalan leikkauksiin on todella pitkät jonot, Asko Salmen leikeltäväksi voi päästä lyhyellä varoitusajalla, mutta operaatiolle kertyy myös aikamoisesti hintaa. Hinnan vuoksi monella ei ole mahdollisuutta mennä Salmen hoidettavaksi. Myöskin erot leikkausten jäljessä voivat olla huimia. Itse päädyin Salmen asiakkaaksi nähtyäni suljetuilla foorumeilla kuvia leikkausten lopputuloksesta.

4. VAIHE: Sukupuolen vahvistaminen

 • Sukupuolen vahvistaminen tarkoittaa henkilötunnuksen vaihtamista vastakkaisen sukupuolen tunnukseksi, mikä tekee henkilöstä virallisesti vastakkaisen sukupuolen yksilön. Tästä seuraa joitakin hauskoja juttuja, mm. asevelvollisuus.
 • Sukupuolen vahvistamista varten tarvitaan lausunto kahdelta transpotilaita hoitavalta psykiatrilta. Jos siis kävit transtutkimuksissa HUSissa, niin nyt sinun tulee käydä myös TAYSissa tapaamassa heidän lääkäriään, ja päinvastoin. Tosielämänkoe virallisesti päättyy siihen, kun saat lausunnot ja toimitat ne viranomaisille.
 • Sukupuolen vahvistaminen avaa ovet seuraaviin leikkauksiin, mikä siis tarkoittaa jalkoväliin tehtäviä operaatioita. Lisäksi saat hormonivalmisteisiin täyskorvauksen Kelalta eli lääkkeistä jää itsellesi maksettavaksi vain hiluja.
 • Female-to-male -tapausten jalkovälileikkaukset tehdään useassa erässä. Kyseessä on todella iso operaatio. Ensimmäinen vaihe on ”sisäromppeiden poisto” eli leikkaus, missä poistetaan kohtu ja munasarjat ja emätin ommellaan umpeen. Itselleni on tehty tämä operaatio. Jatko riippuu siitä, että miten jatkoleikkaus aiotaan toteuttaa vai toteutetaanko sitä lainkaan. Moni ei halua tai uskalla mennä jalkovälileikkaukseen ollenkaan siihen liittyvien vakavien riskien vuoksi. Moni ei mene edes sisäromppeiden poistoon. Leikkauksiin liittyy vakavan komplikaation/kuoleman riski.
 • Leikkauksilla ei ole mahdollista saada toimivaa, aidonnäköistä penistä. Leikkaus voidaan toteuttaa usealla eri tavalla, mutta niistä jokainen on tavallaan kompromissiratkaisu. Kaksi päälinjaa ovat:
 1. Metoidioplastia, missä suurennetaan hormonihoidon vaikutuksesta kasvanutta klitorista tuomalla se paremmin esiin ja muotoillaan häpyhuulista kivekset. Virtsaputkea jatketaan klitoriksen päähän asti. Hyvänä puolena on se, että tällä tavoin muokattu ”penis” on ns. toimiva eli se voi vähän erektoitua ja siinä on tunto ja leikkauksen onnistuessa lopputulos on todella aidon näköinen. Huonona puolena on se, että penis on naurettavan pieni.
 2. Phalloplastia, missä potilaan kehosta, yleensä jalasta, irrotetaan materiaalia, mistä rakennetaan täydenkokoinen penis. Hyvänä puolena on se, että näin voi saada lähes täysin aidonnäköisen peniksen ja voi mennä mm. yleiseen suihkuun ilman, että kukaan huomaa mitään. Huonona puolena on se, että penis on täysin toimimaton, käytännössä vain roikkuva palanen lihaa.
 • Jalkovälileikkaus miehestä naiseksi onnistuu pääsääntöisesti paremmin ja siitä saa ulkoapäin täysin aidonnäköisen. Siitä minulla ei ole mitään tietoa, että miten toimiva tämä uusi värkki on ja onko siinä tuntoa yms.
 • That's it. Hyvää loppuelämää jne.
 • Sukupuolenkorjausprosessi kokonaisuudessaan kestää noin 3-5 vuotta tapauksesta riippuen, jopa kauemminkin, jos matkalla on ollut mutkia.

Lienee aiheellista lopuksi mainita, että sukupuolenkorjauksella ei saa toimivaa vastakkaisen sukupuolen kroppaa. Et pysty keinotekoisesti kasvattamaan kiveksiä tai munasarjoja/kohtua. Sukupuolenkorjaus turmelee alkuperäisen kroppasi sekä sen luonnollisen hormonitoiminnan ja jäät ikuisiksi ajoiksi riippuvaiseksi hormonivalmisteista. Ilman niitä hormonitoimintasi on samanlainen kuin kastroidulla ihmisellä. Sukupuolenkorjaus on myöskin peruuttamaton eli sen vaikutuksia ei saa tekemättömäksi. Mikäli mitään leikkauksia ei ole tehty ja lopetat hormonihoidon, niin tässä vaiheessa pystyt vielä menemään taaksepäin ainakin vähäsen (varsinkin, jos olet male-to-female), sillä alkuperäinen hormonitoimintasi on yhä jäljellä ja se pyrkii normalisoitumaan. Omassa tapauksessani, jos haluaisinkin takaisin naiseksi, niin minulle jäisi mm. miehen ääni, joten täysin samanlaiseksi en enää pääsisi. Mutta siinä vaiheessa, kun leikkauksia on jo tehty, niin tough shit. Itse saisin tissit enää laittamalla tekotissit.

14 kommenttia:

 1. Joopajoo... Yritin tässä toista tuntia keksiä erilaisia kommentteja, mutta pyyhin kaiken pois. Elät niin erilaisessa maailmassa kuin minä, että en osaa kommentoida. Minua valintasi ei millään muotoa häiritse enkä pidä sinua mielenterveyspotilaana, mihin ehkä useasti törmäät. En vaan yksinkertaisesti ymmärrä sitä maailmaa jossa elät. Vaikutat älykkäältä ihmiseltä mutta en tiedä mistä puhuisimme jos tapaisimme. Olet oikeasti musta orkidea minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sellaista sattuu.

   Ehkä voitais puhua viskeistä. Tai siitä, että mistä syöttölästä saa parhaat safkat ja sit käydä testaamassa.

   Poista
  2. Tieto lisää tuskaa?

   Jos Sametti olisi aloittanut ihan normaalin esseeblogin ja jättänyt siitä kokonaan tämän trans-aspektin käsittelemättä niin olisiko maailmojen erot edes niin tulleet esille?

   Biologisesti synkassa olevalle omaan sukupuoleen kasvaminen murrosiän kautta on toki erilainen prosessi kuin terveydenhuollon auttamana, mutta lopputuloksena on molemmissa tapauksissa ihminen, mies tai nainen, ja ne fyysisesti jäljelle jääneet erot ovat sen verran pieniä että ei-seksuaalisissa suhteissa ne eivät välttämättä koskaan edes tule ilmi. Tuntuu tässä yhteydessä hämmeltävältä että sukupuoliasiat voivat internetissäkin luoda niin leveän tai pelottavan syvän kuilun että puheenaihetta olisi vaikea keksiä. Etenkin kun näin muuten Sametti tuntuisi olevan kuitenkin monessa asiassa suhteeellisen samoilla linjoilla Kumitontun kanssa.

   Ymmärtäisin puheeaiheettomuuden paremmin jos Sameitlla olisi komea sateenkaarilippu ja opinto-oikeus naistutkimuksessa...:)

   Poista
  3. Njuu, kyl varmaan suurin osa jengistä ihmettelis minussa eniten ulkonäköäni, mutta huomaisi varmasti aika äkkiä, että heitän ihan perusläppää. On mulla muutakin sanottavaa kuin transjutut, mutta niille mulla on omat kanavat. Tämä blogi on lähinnä tällainen trans/sukupuoliblogi ja antanee minusta persoonana yksipuolisen kuvan. Mutta eipä mun persoona tässä ollutkaan blogin idis.

   Poista
  4. Juuh kyllä tän blogin pääasiallinen idea tulee aika helposti selväksi :) Jotenkin vaan pisti miettimään, voisi kuitenkin ajatella että verkossa sillä sukupuolella olisi mahdollisesti vielä vähemmän merkitystä kuin ulkomaailmassa, mutta silti jo pelkän kommentin kirjoittamisesta tulee hankalampaa jos tietää vastapuolen olevan trans. Toki transihmisillä on kokemuksia jotka monelta perusjampalta jäävät kokematta, mutta niin on syöpäpotilailla, naisilla ja luomuviljelijöilläkin mutta useissa muissa tapauksissa niistä erilaisista kokemuksista löytyy juuri sitä pohjaa keskustelulle.

   Ehkä asetelma vaan liippasi läheltä. Itse olen kasvissyöjä mutta koitan pitää asiasta mahdollisimman pientä meteliä sillä jo pelkästään sekin tuntuu joidenkin ihmisten maailmankuvassa niputtavan minut herratietää minkä kaikkien ennakko-oletusten alle. Helpompi vaan olla asiasta hiljaa koska itse en jaksaisi asiasta aina ruveta puolituttujen kanssa jauhamaan. Ja kyse on pelkästä ruokavaliosta joka on kasvissyönnin ollessa kyseessä pelkästään oma valinta, jos automaattiniputusta aiheuttava ominaisuus ei olisi oma valinta olisi tilanne todennäköisesti vielä epämukavampi.

   Tai kuten tässä trans-kuvioissa jossa osa porukasta ajattelee sen olevan oma valinta eivätkä nämä sosiaalisen konstruktion palvojat varmasti mitenkään helpota tilannetta.

   Poista
 2. Jossain postauksessa mainitsit että jätit peniksenrakentelun tekemättä koska et halunnut ryhtyä siihen projektiin huonojen leikkauskokemusten valossa. Nyt olen toisesta blogista lukenut melko reaaliaikaista kuvausta homman etenemisestä ja ei kyllä todellakaan ole mikään läpihuutojuttu. Kyseiselle miehelle tehdään phalloplastia, mutta käsittääkseni ihon mukana reidestä on siirretty myös hermoja joten ihan tunnoton vehje ei ole. Aika kaukana normaalista kuitenkin.

  Mutta jotenkin vasta leikkauksen etenemistä seurattuani rupesin miettimään että eikö tuo käytännössä tarkoita runkkausmahdollisuuksien ikuista menettämistä? Aika kova hinta. Pistäisi ainakin minut miettimään parikin kertaa, mutta toisaalta ihan suoraviivaisesti kehossani kotona olevana ei tietty ole mitään vertailupohjaa sille kuinka ahdistavalta väärät värkit voisi edes tuntua.

  VastaaPoista
 3. Joskus tuntuu siltä kuin asiasta tehdään suurempi kuin se on.Mä kävin aikoinani TAYSin lyhimmän kaavan mukaan ja olen nyt tavalllinen jamppa.

  Suomen ihmisoikeuksiakin rikkova laki estää juridisista syistä Hetun vaihdon oikeaksi.Ulkomailla on oltava matkustusasiakirja passin liitteenä varmuuden vuoksi.(lomaparta ei käy passiin merkityn sukup.kanssa yksiin)

  Protetiikka on Suomessa lastenkengissä. Terv Kimi

  VastaaPoista
 4. Mikäköhän on top surgeryn hinta Suomessa suurin piirtein? Korvaako valtio vai maksetaanko kaikki kulut itse?

  VastaaPoista
 5. Top surgery eli mastektomia? Sen voi käydä tekemässä julkisella, jolloin siitä menee poliklinikkamaksu n. 100 e (vai mikä maksu nyt onkaan). Tai sen voi käydä tekemässä yksityisellä, missä hinta riippuu tapauksesta. Ihmiset kun ovat fyysisiltä ulottuvuuksiltaan erilaisia. Itselläni maksoi 4500 e.

  VastaaPoista
 6. Olen 16-vuotias tyttö ja olen tiennyt olevani transmies noin 4-5 vuotta.

  1. Haluaisin kysyä, kuinka paljon nämä kaikki asiat maksavat yhteensä?
  Asun (en sano ihan tarkkaan) Jyväskylässä ja menisin tutkimuksiin siis Tampereelle.

  2. Koska olen alaikäinen, korvaako Kela mitään mistään?

  3. Mille kuulostaa se, että suurimmat syyt, miksi tunnen olevani mies ovat:

  - Jos olisin mies, olisin homo (homojen oikeudet ovat minulle tosi tärkeitä enkä häpeä yhtään olla homo, mutta rakastaisiko joku minua tällaisena???) Mutta silti minusta on tärkeää saada rakkautta siten, miten sitä tuntee tarvitsevansa (anteeksi, vaikea selittää)

  - Vihaan/häpeän/on ällöttävää olla nainen (ja syitä on hyvin monta)

  VastaaPoista
 7. Hei, minkä verran ääni mataloituu hormonihoidolla? Kärsin äänestäni todella, kun joudun nielemään ääntäni. Olen, ollut puhumatta lähes tulkoon koko ikäni sen vuoksi. Siis olen nainen fyysisesti, ääniala altto a-c.

  VastaaPoista
 8. Ääni madaltuu hormonihoidon seurauksena todella paljon. Helposti tulee normaalin miehen kuuloiseksi.

  Itselläni on matalampi ääni kuin monella biomiehellä. Riippuu tosin yksilöstä. Katsele miespuolisia lähisukulaisiasi, äänesi tulee tod näk muistuttamaan heitä.

  VastaaPoista
 9. Kiitos blogistasi. On yllättävän vaikeata löytää mitään asiallista ja kiihkotonta tietoa asiasta. Olen läheisesti tekemisissä asian kanssa nainen->mies-suuntaan. Tällä hetkellä tehtynä mastektomia ja kohdunpoisto. Tylsimmältä tuntuu, että koen olevani niin täysin "pihalla" asiasta, ja siinä mielessä yksin, ettei ole ketään, jonka kanssa voisin puida asioita ja hämmästellä tätä kaikkea. En kuitenkaan haluaisi lähteä itse mihinkään terapiaan asian vuoksi, vaan ihan vain ihmetellä "ääneen".

  VastaaPoista
 10. Mukavaa kuulla, että blogista on ollut apua.

  VastaaPoista

TERVETULOA KOMMENTOIMAAN.
Tämä blogi EI ole ns. safe space eli täällä EI noudateta turvallisen tilan periaatteita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asiat ja ideat, myös arat ja tabuaiheet, ovat vapaata riistaa kritiikille. Vääriä mielipiteitä ja tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Kahden säännön puitteissa:
1) Älä loukkaa KENENKÄÄN yksityisyyttä.
2) Pitäydy kohteliaassa asiakeskustelussa (ei kommentteja luokkaa "tapa ittes", "hevosen kyrpä" tai "neekerineekerineekeri").

Muista, että kaikki, mitä kirjoitat kommenttiosiossa, on julkista.

Tässä blogissa kritisoidaan ja analysoidaan asioita ja ilmiöitä, sekä keskustellaan niistä. Kuka tahansa on tervetullut esittämään mielipiteensä, näkemyksensä tai huomionsa, vaikka ne olisivat syvässä ristiriidassa kirjoittajan omien näkemysten kanssa, tai muiden kommentoijien kanssa. Kannustan kaikenlaisia ihmisiä tulemaan kertomaan omista havainnoistaan ja kokemuksistaan, sillä nämä aina täydentävät itse blogitekstin sisältöä tai sanomaa. Blogitekstissä havaituista virheistä huomauttaminen on erittäin toivottavaa. Pidä kuitenkin mielessäsi, että tämä on asiablogi, ja sinun oletetaan kykenevän argumentoimaan näkemyksesi sekä kommunikoimaan sivistyneesti.

Disclaimer:
Minä en ole tutkija, vaan yksityishenkilö, joka on nähnyt asioita, kokenut asioita ja lukenut asioita. Tämä ei ole asiantuntijablogi, vaan henkilökohtainen blogi. Muista kriittinen asenne, kun luet blogia, siinä olevia linkkejä tai kommentteja. Blogi on ensisijaisesti suunnattu ns. perusheteroille, eikä ole ns. sateenkaariväen halilaatikko.