maanantai 15. joulukuuta 2014

Harhakuvitelmia ja ammattiloukkaantumista

Henry Laasanen on hieno mies. Hän on useita kertoja blogissaan osoittanut yksinkertaisin, konkreettisin esimerkein, että miksi koko sukupuolineutraaliusvouhotus on naurettavaa. Lisäksi hän on taitava kysymään oikeat kysymykset ja pistämään sellaisiin kohtiin, jotka tietyt tahot haluavat pitää näkymättömissä.

Laasanen kysyy kysymyksen, mihin moni transsukupuolinen/muunsukupuolinen ei halua vastata. Laasanen pohtii blogissaan, että mikäli hänellä olisi vapaus/oikeus määritellä itsensä mihin sukupuoleen tahansa, niin miten tämä käytännössä muuttaisi hänen sosiaalista asemaansa esimerkiksi siinä, että millainen vienti hänellä olisi humppatansseissa, deittipalstalla tai mitä pukukoppia hän käyttäisi.

Päivänselvä vastaus tietysti on, että ei mitenkään.

Toinen kysymys, mihin moni transsukupuolinen ei halua vastata, on, että onko sinulla pimpsa vai pippeli.

Laasanen osoittaa toisessa blogikirjoituksessaan yksinkertaisesti, että miksi koko kysymys ihmisen oikeudesta määritellä oma sukupuolensa on naurettava. Laasanen kirjoittaa:

Kuvitellaanpa, että minä valitsen sosiaaliseksi sukupuolekseni naisen:
 1. Menen lesbobileisiin ja sanon: "Nyt pidetään kunnon orgiat!"
 2. Menen baariin iskemään heteromiehiä ja sanon: "Määrittelin itseni naiseksi, meille vai teille?"
 3. Menen naisten suihkuun ja sanon: "Jos herra pippelström herättää teissä ihmetystä, niin ei huolta, sillä määrittelin itseni naiseksi".
 4. Liityn Perussuomalaisiin ja vaadin päästä ehdokkaaksi naiskiintiössä, koska naisena ehdokkaaksi pääseminen on paljon helpompaa. Myös perussuomalaisten maine naisvastaisena puolueena helpottuisi.
Kuulostivatko esimerkit siltä, että sosiaalisen sukupuolensa voi valita? Ei minustakaan.

Mistä tässä sukupuolivouhotuksessa on pohjimmiltaan kyse? Niin eeppisestä harhaisuudesta, että se on jo hauskaa. Oheinen esimerkki on erään female-to-male -transsukupuolisen blogista translakiuudistuskeskustelusta:Okei, mitä helvettiä tässä nyt oikein tapahtuu?
Sini kysyy täysin oleellisen kysymyksen. Olen itsekin ihmetellyt samaa. Mitä tekee Wolf? Vetää härkäpavun nenukkiin ja ihan ekaksi epäilee Siniä trollaamisesta. Loppu on aika pimeää legendaa.

Palaataanpa todellisuuteen ja perusasioihin:
 1. Sukupuoli on biologiaa.
 2. Sukupuolia on kaksi, mies ja nainen, ja näillä on hyvin selkeät tunnusmerkit.
Jotain pimeää kolmatta sukupuolta tai ihme välimuotoja ei ole. Sukupuoli on ennen kaikkea fyysinen ominaisuus, josta ei tule olematonta selittelyillä, sanavalinnoilla tai ideologisoinneilla. Sulla on joko pimpsa tai pippeli, XX- tai XY-kromosomi. Väännetään rautalangasta: jos sulla on pimpsa ja XX, olet nainen. Jos sulla on pippeli ja XY, olet mies. Ja vielä: jos sulla on pimpsa, niin se ei muutu pippeliksi, vaikka kuinka sitä pippeliksi väittäisit. Ja päinvastoin.

Olen linkannut Wolfin blogiin jo monta kertaa ja siihen on selkeät syyt:
 1. Hän on oppikirjaesimerkki transusta, joka ei oikein elä tässä maailmassa (+ hänellä on huutosakki).
 2. Hän on aktiivinen ja tuottaa koko ajan uutta materiaalia.
 3. Hän kirjoittaa täysin julkisesti, joten en tee mitään hyvien tapojen vastaista screencappailemalla hänen vaahtoamistaan (iso osa tiedoistani on peräisin suljetuilta foorumeilta, yksityisiltä Facebook-sivuilta yms. ja niitä en ala screencappaamaan).

Olen puhunut syrjinnästä pari kertaa aiemmin ja olen väittänyt, että sateenkaariyhteisö on huomattavasti paisutellut asiaa. Väitän, että valtaosa ”syrjinnästä” on ylläolevan screencapin kaltaisia tapauksia eli jengi kieltäytyy elämästä sun unimaailmassasi ja yrittää kiskaista sut todellisuuteen. Wolfin blogeista löytyy muitakin esimerkkejä, mm. raivokohtaus siitä, kun jossain Guardians -elokuvan fanitarinassa oli ollut transmisogyniaa (tsiisus näitä uudissanoja).

En itse juuri koskaan käytä reaalielämässä (tai Internetissäkään, paitsi täällä) itsestäni termiä transsukupuolinen tai transmies. Nämä termit ovat valtaosalle jengiä tuntemattomia ja epämääräisiä ja he eivät yksinkertaisesti tiedä, mitä ne tarkoittavat. Termeihin liittyy myös paljon stigmaa, sillä iso osa näkyvillä olevista transuista on todella sekaisin ja en missään nimessä halua tulla yhdistetyksi heihin. Lisäksi nämä termit eivät kerro minun fyysisistä ulottuvuuksistani yhtään mitään. Olenko minä nyt kropaltani mies vai nainen? Onko mulla tissit vai ei? Onko mulla parta vai ei? Onko mulla pimpsa vai pippeli vai onko kumpaakaan vai jotain siitä väliltä? Termit transsukupuolinen ja transmies eivät vastaa mihinkään näistä kysymyksistä ja termit voivat tarkoittaa sekä henkilöä, jolle ei ole tehty mitään korjaushoitoja että henkilöä, jolle on tehty kaikki hoidot. Tai sitten henkilöä, jolle on tehty osa hoidoista. Mikä minä nyt sitten olen? Mietitäänpä nyt vaikka sellaista nettisivua kuin deittisaitti tai BDSM-sivusto. Henkilön fyysinen ulottuvuus sekä jalkovälin sisältö ovat aika hemmetin oleellisia juttuja. Vai onko seksuaalinen suuntautuminenkin syrjintää? Parinhaussa etsitään nimenomaan tietynkroppaista yksilöä ja vaikka henkilö olisikin bi- tai panseksuaali, niin hänellä on yleensä aina tietyt preferenssit sekä toisen henkilön kropan sisältöön että seksin sisältöön. Tykkääkö hän laittaa omaa uloketta reikään? Entä mihin reikään? Haluaako hän ottaa uloketta reikään? Mihin reikään? Jne. On naurettavaa ajatella, että sukupuolella ei olisi mitään merkitystä. Sillä on KAIKKI merkitys.

Olen itse transmies, jolle on tehty kaikki korjaushoidot, paitsi että päätin jättää jalkoväliremontin kesken sattuneista syistä (genitaalileikkaus on niin iso operaatio, että se tehdään parissa erässä ja itselleni eka erä oli sen verran hirveä kokemus, että päätin jättää homman toistaiseksi tähän). Olen siis nainen, jota lähdettiin muokkaamaan mieheksi. Näytän mieheltä ja kuulostan mieheltä, tissejä ei ole, mulla kasvaa parta, mutta jalkovälistä puuttuu oleellista materiaalia. Tuntuu siksi hullulta ilmoittaa, että olisin mies. Termiä transmies en halua käyttää sen epämääräisyyden vuoksi. Siksi käytän itsestäni sanaa cuntboy. Se on pornotermi ja tarkoittaa miestä, jolla on vagina. Vastaava termi naisesta, jolla on penis, on shemale tai dickgirl. Ikäväkseni näitä vaihtoehtoja vaan ei löydy nettisivuilta, ei edes niiltä, joilla on useita sukupuolivaihtoehtoja. Valtaosa transsukupuolisista kokee kyseiset termit äärettömän loukkaaviksi ja he suhtautuvat niihin valkohehkuisella apinanraivolla. Minusta se on turhaa skeidaa, sillä sana cuntboy kuvaa yksiselitteisesti sitä, mitä minä olen fyysiseltä ulottuvuudeltani. Se ei jätä mitään epäselväksi. Termin puuttumisen vuoksi olen nettisivuilla jättänyt sukupuoli-kohdan tyhjäksi ja siinä ei siis lue mitään. Harmillista.

Henry Laasanen on ihmetellyt blogissaan, että mihin väliin transsukupuoliset putoavat pariutumismarkkinoilla. Vastaus on, että ehdottomaan marginaaliin. Kaikenlaisille epämääräissukupuolille, kuten cuntboy, shemale/dickgirl, girlyboy, tomboy, androgyyni, herm yms. on oma vankka fanikuntansa, mutta hekin ovat marginaalia. Yleisillä pariutumismarkkinoilla transsukupuolisen asema on todella haastava ja itse en näe siihen oikein mitään ratkaisua. Kyse on vain siitä, että sun täytyy toivoa löytäväsi joku, jolle kelpaa fyysisesti epämääräinen yksilö ja jaksaa jatkaa etsintää. Valtaosa ihmisistä suhtautuu asiaan vähintään varauksella, iso osa inholla. Se jalkovälin sisältö nyt vaan on oleellista, eikä sille mitään mahda. Mahdotonta kumppanin löytäminen ei ole ja olen transpiireissä nähnyt transuja, jotka seurustelivat normihenkilön kanssa. On paljon ihmisiä, jotka sinuun tutustuttuaan alkavat suhtautua sukupuolivammaasi suvaitsevaisemmin ja lopulta hyväksyvät sen. Persoonallasi on todella paljon merkitystä. Esimerkiksi tapasin transmiehen, jolle ei ollut tehty jalkovälileikkausta ja hän seurusteli homomiehen kanssa. Kun ottaa huomioon, millaisia jäätäviä falloksenpalvojia homomiehet yleensä ovat, niin mielestäni tätä suhdetta voi pitää saavutuksena. Se on vähän kuin heteromiehellä olisi tyttöystävänä transnainen, jolle ei olisi tehty leikkausta eli hänen tyttöystävällään olisi penis. Kaikenlaisista pervo- ja alternativepiireistä on helpompi löytää marginaalista tykkäävää porukkaa, koska yleensä noissa porukoissa ei juuri perusheteroita liiku. Se on varmasti yksi syy, että miksi moni trans tai queer on ghettoutunut ihan kokonaan, eikä heillä ole mitään kontaktia valtaväestöön.

YHTEENVETO:
Voisitteko suvakit nyt olla vaan hiljaa ja mennä hoitoon, että me kaikki muut säästyisimme harhaisuudeltanne ja saisimme jatkaa normaalia elämää?

P.S: Olen käynyt sukupuolineutraalissa vessassa kahdesti, kerran homobaarissa Suomessa ja kerran ihan normiravintolassa Ruotsissa. Molemmilla kerroilla olin järkyttynyt. Miten kenellekään voi tulla mieleen edes läpällä esittää ajatus sukupuolineutraaleista suihkuista tai pukukopeista?

Tämä maailma on aivan sekaisin. Tämä on kuin näkisi painajaista ja huomaakin olevansa hereillä.

4 kommenttia:

 1. Jäin itseasiassa tuijottamaan juuri tuota samaa kommenttia ja mietin että jonkinsortin todellisuusleiri voisi tehdä ihan hyvää näille liian syvälle omaan napaansa kaivautuneille yhden tai kahden asian ihmeille. Toinen mikä pisti naurattamaan on se että kyseinen henkilö on ilmeisesti hakenut ja saanut koneen säätiön apurahan, mukavasti alleviivaa sitä kuinka pitkälle ne yhteiskuntakaunat sitten lopulta kestävät jos itse onkin saamapuolella.

  Mutta sukupuolesta ja sen määrittelystä. Tokihan sukupuoli on _myös_ sosiaalinen konstruktio, mutta sen väittäminen pelkästään sosiaaliseksi ilmiöksi alkaa olla jo tukevan harhaista toimintaa. Ihan yhtä harhaista kuin ajatus siitä että itse voisit jotenkin täydellisen ennakoitavasti vaikuttaa muiden mielikuviin tai asenteisiin sinua kohtaan. Ei kenenkään ulkopuolisen voi oikeasti odottaa viettävän paria tuntia kanssasi syvälliseen keskusteluun upoten vain siksi että hän voisi opetella millä termeillä haluat itseäsi kutsuttavan ja mitkä ovat mieltymyksesi noin muutenkin.

  Eivät kaikki 'taviksetkaan' istu siihen tavismuottiin kovin tiiviisti, mutta suurin osa selviää niistä arkipäiväisistä vääristä oletuksista ihan ilman itkupotkuraivareita. Itse joudun teenjuojana tuomaan mieltymykseni ilmi lähes jokaisen kahvitarjoilun yhteydessä, mutta en silti vielä ole kokenut itseäni kovin loukatuksi. Kahvi nyt sattuu olemaan se oletus ja minä poikkeavine mieltymyksieni olen vähemmistössä, kahvin tarjoaminen oletuksena ei ole hyökkäys minua tai teenjuojia kohtaan vaan (kaikin puolin toimiva) tapa saada isojen joukkojen väliaikatarjoilut rullaamaan inhimillisessä ajassa. Minulle riittää että sitä teetä ylipäänsä kuitenkin on yleensä saatavilla.

  Tuntuu että tämän tyyppinen asenne tai sen toivominen näiltä sukupuolivauhkoilta on täysin poissuljettu mahdollisuus. Samoin kuin sen asian ymmärtäminen että valtaosalle ihmisistä sukupuoliasiat ovat hyvin yksinkertaisia eikä useimilla ole mitään tarvetta tehdä niistä sen monimutkaisempia.

  VastaaPoista
 2. "P.S: Olen käynyt sukupuolineutraalissa vessassa kahdesti, kerran homobaarissa Suomessa ja kerran ihan normiravintolassa Ruotsissa. Molemmilla kerroilla olin järkyttynyt. Miten kenellekään voi tulla mieleen edes läpällä esittää ajatus sukupuolineutraaleista suihkuista tai pukukopeista?"

  Mikä sukupuolineutraaleissa vessoissa käymisessä oli mielestäsi järkyttävää?

  VastaaPoista
 3. Se, että tämän blogin kirjoittaja on itse trans-hlö ja kirjoittaa noin ala-arvoista tekstiä transihmisistä sai mut miettimään, kuinka vähän henkilö itseään arvostaa. Vai onko jotain oleellista koko sukupuoli-käsitteestä jäänyt jopa ymmärtämättä? Se, että pidät sukupuolta vain biologisena asiana, on niin käsittämätöntä itseni ymmärtää että en oikein löydä sanoja sille..

  [Anonyymiin kommentiin:] Toiseksi, käsitin blogista, että Wolf on saanut apurahaa ihan vain niistä sarjakuvista (piirrostyyli, juoni jne), ei palkintona aktiivisesta transasianajoroolistaan..


  terv. valkoinen "helvetin etuoikeutettu" hetero nainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ymmärrän kyllä mistä apuraha tuli ja mihin, ja mielestäni wolfin sarjakuvat ovat apurahansa ansainneet.

   Asiassa mietityttää lähinnä epäsuhta hänen kaikenkattavan yhteiskunta/kapitalismi/nalle wahlroos/helsinki-byhyy-muutan-metsään mielipiteidensä ja suuryritykseltä stipendin hakemisen välillä. Eli noin periaatteessa ym asiat ovat pahoja ja huonoja, mutta jos minulla on mahdollisuus edistää omaa elämääni niiden kautta niin ei siinä sitten mitään ongelmaa.

   Poista

TERVETULOA KOMMENTOIMAAN.
Tämä blogi EI ole ns. safe space eli täällä EI noudateta turvallisen tilan periaatteita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asiat ja ideat, myös arat ja tabuaiheet, ovat vapaata riistaa kritiikille. Vääriä mielipiteitä ja tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Kahden säännön puitteissa:
1) Älä loukkaa KENENKÄÄN yksityisyyttä.
2) Pitäydy kohteliaassa asiakeskustelussa (ei kommentteja luokkaa "tapa ittes", "hevosen kyrpä" tai "neekerineekerineekeri").

Muista, että kaikki, mitä kirjoitat kommenttiosiossa, on julkista.

Tässä blogissa kritisoidaan ja analysoidaan asioita ja ilmiöitä, sekä keskustellaan niistä. Kuka tahansa on tervetullut esittämään mielipiteensä, näkemyksensä tai huomionsa, vaikka ne olisivat syvässä ristiriidassa kirjoittajan omien näkemysten kanssa, tai muiden kommentoijien kanssa. Kannustan kaikenlaisia ihmisiä tulemaan kertomaan omista havainnoistaan ja kokemuksistaan, sillä nämä aina täydentävät itse blogitekstin sisältöä tai sanomaa. Blogitekstissä havaituista virheistä huomauttaminen on erittäin toivottavaa. Pidä kuitenkin mielessäsi, että tämä on asiablogi, ja sinun oletetaan kykenevän argumentoimaan näkemyksesi sekä kommunikoimaan sivistyneesti.

Disclaimer:
Minä en ole tutkija, vaan yksityishenkilö, joka on nähnyt asioita, kokenut asioita ja lukenut asioita. Tämä ei ole asiantuntijablogi, vaan henkilökohtainen blogi. Muista kriittinen asenne, kun luet blogia, siinä olevia linkkejä tai kommentteja. Blogi on ensisijaisesti suunnattu ns. perusheteroille, eikä ole ns. sateenkaariväen halilaatikko.