lauantai 3. lokakuuta 2020

Vieraskynä: Transsukupuolisuuden perusteella ei ole steriloitu ketään

Tämänkertaisen vieraskynäkirjoituksen takana on Antero Säämäki, joka on omalta osaltaan kaivellut pakkosterilisaatioasiaa. Olen itse ihmetellyt transaktivistien pakkosterilisaatiopuheita jo blogini alkuajoista saakka, sillä Suomessa ei yksinkertaisesti pakkosterilisoida yhtään ketään. Kyseessä on härski kusetus, vääristely ja tunnemanipulaatio. Lue aiemmat bloggaukseni täällä, täällä, täällä, täällä ja täällä. Tämän vieraskynän kirjoittaja esittää asialle vielä lisää todisteita.

********

TRANSSUKUPUOLISUUDEN PERUSTEELLA EI OLE STERILOITU KETÄÄN
Kirjoittanut: Antero Säämäki

Transaktivistit, ihmisoikeusjärjestöt, tiedotusvälineet ja poliitikot puhuvat yleisesti transihmisten pakkosteriloinneista ja translain väitetään loukkaavan heidän kehollista koskemattomuuttaan ja kieltävän heiltä perheen perustamisen. Asia yhdistetään jopa eugeniikkaan ja kidutukseen. Tämän vuoksi monet luulevat, että transihmiset pakotetaan sterilisaatioleikkaukseen.

Todellisuudessa Suomessa ei ole transsukupuolisten pakkosterilisaatiota, vaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, joka täyttyy hormonihoitojen vaikutuksesta.

Suomen translaki tuli voimaan vuoden 2003 alussa ja siinä määritellään:
"1) esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa sekä siitä, että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;"

Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on perusteltu lainvalmistelussa vuonna 2001:
”Edellytyksenä olisi myös lääketieteellinen selvitys lisääntymiskyvyttömyydestä, koska muussa tapauksessa saattaisi syntyä tilanteita, joissa henkilö, jonka sukupuoli on vahvistettu naiseksi, siittäisi lapsen tai henkilö, jonka sukupuoli on vahvistettu mieheksi, tulisi raskaaksi."
Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus oli silloin yleinen käytäntö monissa maissa. Nykyään sitä pidetään ihmisoikeusloukkauksena.

Steriloimislakiin lisättiin vuodesta 2003 alkaen translain vuoksi oikeus sterilointiin transsukupuolisuuden perusteella:
"7) kun henkilö pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa." ...
Steriloimiseen voidaan ryhtyä: ...
4) 1 §:n 7 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa kahden lääkärin päätöksellä."

Tätä lainkohtaa ei ole sovellettu kertaakaan.
THL:n rekisteriin ei ole raportoitu yhtään sterilisaatiota transsukupuolisuuden perusteella koko lainkohdan voimassaoloaikana 2003 alkaen. THL:n erikoissuunnittelija vastasi kysymykseen transsukupuolisten steriloimismääristä: "steriloimisrekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään sterilointia tällä perusteella. Tätä kuitenkin selittää juuri se, että lain vaatima lisääntymiskyvyttömyys saavutetaan lääkkeillä ja siksi näitä tapauksia ei ilmoiteta meidän rekisteriin."

Transihmiset käyttävät omasta halustaan ulkonäön muuttamiseen hormoneja, joilla on ehkäisyvaikutus, ja monet heistä haluavat lisääntymiselinten leikkauksia.
Jos joku yksittäinen transihminen on hakenut sterilisaatiota, on käytetty muuta perustetta kuin transsukupuolisuus. Ne ovat steriloimislaissa kolme lasta, 30 vuoden ikä, ehkäisyongelmat, oma tai periytyvä sairaus.
Translaki ei edellytä sukupuolen vahvistamiseen hormonien käyttöä eikä leikkauksia, vaan transsukupuolisuusdiagnoosin ja koetun sukupuolen mukaisessa roolissa elämisen, ja hedelmättömyystodistuksen. Mutta koska useimmat haluavat hormoneja, kukaan ei ole hakenut sterilointia transsukupuolisuuden perusteella saadakseen hedelmättömyystodistuksen.
Transklinikan mukaan kierukan käyttö hyväksytään hedelmättömyystodistuksen perusteeksi.
Jos haluaa lapsia, voi lopettaa hormonien käytön ja kokeilla palautuuko hedelmällisyys, jos ole poistattanut lisääntymiselimiä. Tämä on harvinaista, joten ei ole tutkimuksia, miten pitkäaikainen hormonien käyttö vaikuttaa hedelmällisyyteen.
Muutaman vuoden ajan on ollut mahdollista tallentaa transklinikalla sukusoluja hedelmöityshoitojen varalle.

Translain lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on esitetty isona ihmisoikeusloukkauksena, joka pakottaa transihmiset lapsettomuuteen.
Todellisuudessa lainmuutos koskisi vain niitä harvoja transihmisiä, jotka yrittävät elää kehoinhon eli dysforian kanssa ilman hormonihoitoja ja leikkauksia.
Toivottavasti nykyinen hallitus muuttaa pian translakia, jotta meteli tästä periaatteellisesta asiasta loppuisi.


Lähteet:

Translaki

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sukupuolen vahvistamisesta eräissä tapauksissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi, 2001

Steriloimislaki

THL: Steriloinnit 2018 Tilastoraportti liitteineen

"toisin kuin julkisuudessa usein esitetään, sterilisaatiota ei edellytetä (muuntohormonihoidot tuottavat infertiliteettiä, ja fertiliteetti saattaa palautua, jos hoidon keskeyttää)."
Kun sukupuoli on nuorelle ongelma LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM 2018

"Suomessa vakiintuneen hoitokäytännön mukaan lisääntymiskyvyttömyyden vaatimuksen on katsottu täyttyvän henkilön käyttäessä itselleen oikeaksi kokemia sukupuolihormoneja eikä varsinaisia sterilisointitoimenpiteitä ole tehty kuin muutamissa tapauksissa, joissa hormonihoito ei ole potilaan muun terveydentilan vuoksi ollut mahdollinen."
Lääkärilehti, Sukupuolen moninaisuus – lähestymistapa sukupuoleen muuttumassa? Katsausartikkeli 9.11.2018

"Vakiintuneen käytännön mukaan lain vaatima hedelmättömyys saavutetaan kuitenkin henkilön itsensä toivoman hormonihoidon ”sivuvaikutuksena”, eikä varsinaisia sterilisaatiotoimenpiteitä edellytetä."
Transsukupuolisuus, Lääkärikirja Duodecim 8.8.2017

"Sukupuolen lääketieteelliseen korjaukseen kuuluvan hormonihoidon sivuvaikutuksena aiheutuvan hedelmättömyyden on Suomessa vakiintuneesti tulkittu täyttävän translaissa säädetyn lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen siitäkin huolimatta, että hormonihoidon vaikutukset ovat yleensä palautuvia. Translaissa ei nimenomaisesti säädetä, että lisääntymiskyvyttömyyden tulisi olla pysyvää. Sukupuolen korjaus sukuelinkirurgisin hoidoin puolestaan johtaa pysyvään lisääntymiskyvyttömyyteen. ...
Sterilisaatioita on Suomessa tehty sukupuolen vahvistamisen vuoksi tiettävästi vain yksittäistapauksissa silloin, kun henkilön terveydentila on estänyt hormoni- tai sukuelinkirurgiset hoidot."

Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2015:23, SUKUPUOLEN OIKEUDELLISEN VAHVISTAMISEN EDELLYTYKSET, Työryhmän loppuraportti Helsinki 2015

"Käytännössä lisääntymiskyvyttömyys täyttyy monilla sillä perusteella, että henkilö katsotaan lisääntymiskyvyttömäksi, kun hän on käyttänyt vuoden ajan hormonihoitoa."
Sukupuolen vahvistaminen, Trasek ry
Muualla Trasekin sivuilla on kuitenkin kirjoitettu pakkosteriloinneista:
Hakusana: pakkosterilisaatio
Hakusana: pakkosterilointi

5 kommenttia:

 1. "Toivottavasti nykyinen hallitus muuttaa pian translakia, jotta meteli tästä periaatteellisesta asiasta loppuisi."

  Miten translakia pitäisi sitten kirjoittajan mielestä muuttaa? Toivottavasti ei ainakaan aktivistien vaatimaan suuntaan, jossa juridinen sukupuoli olisi vain ilmoitusasia. Sen seuraukset on liian moneen kertaan nähty maailmalla. Maksajina: naiset ja lapset, joiden elämät sairaat raiskaajapervot peruukeissaan ovat tuhonneet. Mieluummin kuin translain muutosta pitäisi toivoa, että yhteiskunta vapautuisi näiden persoonallisuushäiriöisten lumihiutaleiden kuristusotteesta.

  VastaaPoista
 2. https://youtu.be/oyJ55VpYCeI

  VastaaPoista
 3. Kannatan lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista laista.
  En kannata sukupuolta ilmoitusasiaksi. Se on järjetön ajatus ja voisi johtaa väärinkäytöksiin.
  Juridista puolta voi helpottaa nykyisestä, mutta muuttamiseen pitää olla hyvät perusteet. Nykyistä vuoden tosielämän koetta voisi lyhentää.
  Hormonihoitoon ja leikkauksiin pääsyyn pitää olla edelleen tarkat tutkimukset.

  VastaaPoista
 4. Olen kirjoittanut transihmisten sterilointien todellisuudesta, koska en voi hyväksyä väärän tiedon levittämistä.
  Mielestäni transihmiset saavat saada lapsia, jos pystyvät lisääntymään. Yleensä eivät pysty, koska käyttävät hormoneja.
  Pakkosteriloinneista esitetään tunteisiinvetoavia väitteitä, kuinka muka kielletään perhe identiteetin perusteella, vaikka todellisuudessa hormonihoitoja halutaan itse.
  Kampanjoinnin pitäisi olla rehellistä. Ei saa valehdella, että vaaditaan sterilointia ja väittää pakotettavan hormonien käyttöön.
  Pitäisi kertoa, että hormonit lopettamalla voi lisääntymiskyky palautua.
  Väärä käsitys pakkosteriloinnista on levinnyt kaikkialle yhteiskuntaan.
  Ihmetyttää, miksi mikään tiedotusväline ei ole uutisoinut todellisuudesta, vaikka ovat saaneet uutisvinkkejä.
  Yhteenvetoni on: EI SAA VALEHDELLA.

  VastaaPoista
 5. " Todellisuudessa lainmuutos koskisi vain niitä harvoja transihmisiä, jotka yrittävät elää kehoinhon eli dysforian kanssa ilman hormonihoitoja ja leikkauksia."

  Asia ei ilmeisesti ole ihan näin, vaan nyt on noussut uudenlainen ajattelu transsukupuolisuudesta: on väitetysti transihmisiä, joilla ei ole kehodysforiaa. He eivät koskaan hakeudu lääkkeellisiin saati kirurgisiin hoitoihin.

  Nyt siis vaaditaan, että juridinen sukupuoli irrotettaisiin kaikesta konkreettisesta. Minä haluan, että juridinen sukupuoli edelleen tarkoittaa jotakin, joten vastustan lain muuttamista.

  VastaaPoista

TERVETULOA KOMMENTOIMAAN.
Tämä blogi EI ole ns. safe space eli täällä EI noudateta turvallisen tilan periaatteita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asiat ja ideat, myös arat ja tabuaiheet, ovat vapaata riistaa kritiikille. Vääriä mielipiteitä ja tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Kahden säännön puitteissa:
1) Älä loukkaa KENENKÄÄN yksityisyyttä.
2) Pitäydy kohteliaassa asiakeskustelussa (ei kommentteja luokkaa "tapa ittes", "hevosen kyrpä" tai "neekerineekerineekeri").

Muista, että kaikki, mitä kirjoitat kommenttiosiossa, on julkista.

Tässä blogissa kritisoidaan ja analysoidaan asioita ja ilmiöitä, sekä keskustellaan niistä. Kuka tahansa on tervetullut esittämään mielipiteensä, näkemyksensä tai huomionsa, vaikka ne olisivat syvässä ristiriidassa kirjoittajan omien näkemysten kanssa, tai muiden kommentoijien kanssa. Kannustan kaikenlaisia ihmisiä tulemaan kertomaan omista havainnoistaan ja kokemuksistaan, sillä nämä aina täydentävät itse blogitekstin sisältöä tai sanomaa. Blogitekstissä havaituista virheistä huomauttaminen on erittäin toivottavaa. Pidä kuitenkin mielessäsi, että tämä on asiablogi, ja sinun oletetaan kykenevän argumentoimaan näkemyksesi sekä kommunikoimaan sivistyneesti.

Disclaimer:
Minä en ole tutkija, vaan yksityishenkilö, joka on nähnyt asioita, kokenut asioita ja lukenut asioita. Tämä ei ole asiantuntijablogi, vaan henkilökohtainen blogi. Muista kriittinen asenne, kun luet blogia, siinä olevia linkkejä tai kommentteja. Blogi on ensisijaisesti suunnattu ns. perusheteroille, eikä ole ns. sateenkaariväen halilaatikko.