torstai 31. tammikuuta 2019

Uusi queer -sanasto

Tämä teksti on suomentamani satiiri, joka on alunperin julkaistu Transwidow-blogissa. Blogissa ei ole tällä hetkellä mitkään vanhat kirjoitukset näkyvillä, joten en voi linkata alkuperäiseen tekstiin valitettavasti (itselläni sattuu olemaan screencäppi).

Transwidow eli transleski on englanninkielisessä maailmassa termi, joka tarkoittaa sellaista naista, jonka mies on jossain kohtaa saanut päähänsä olevansa transsukupuolinen nainen, obsessoitunut tästä ajatuksesta ja miehen puoliso sekä mahdolliset lapset ovat tämän jälkeen jääneet miehen elämässä toissijaisiksi. Transwidow on mielenkiintoinen ilmiö. En ole (vielä) käsitellyt sitä blogissani, mutta löydät googlaamalla siitä tietoa halutessasi – englanninkielisessä maailmassa nämä naiset ovat jokseenkin järjestäytyneet. Aihetta sivuaa suomalaisen Selja Ahavan kirja ”Ennen kuin mieheni katoaa”.

Tämä sanasto irvailee sille, että miten queer-meininki on karannut niin lapasesta, että itse homot ja lesbotkaan (ja joskus myös transsukupuoliset) eivät enää halua olla LGBT-piirien kanssa tekemisissä.

***

Queer – Hetero, jolla on erikoinen hiustyyli.

Muunsukupuolinen/genderqueer – Pyylevä nuori naisihminen, tyypillisesti 16-28 -vuotias, joka on värjännyt hiuksensa sinisiksi. On todennäköisesti jotakin sellaista, mitä joskus kutsuttiin lesboksi, mutta hän ei pidä kyseisestä sanasta.

Lesbo – Nelikymppinen mies, joka työskentelee IT-alalla ja alkoi käyttää vaimonsa pikkuhousuja viime vuonna.

Transsukupuolinen – Henkilö, kenen tuntema vastenmielisyys yhteiskunnan sukupuolistereotypioita kohtaan pitäisi ottaa paljon vakavammin kuin kaikkien muiden tuntema vastenmielisyys yhteiskunnan sukupuolistereotypioita kohtaan.

Panseksuaali – Henkilö, joka pitää maskuliinisesti pukeutuneista miehistä ja feminiinisesti pukeutuneista miehistä.

TERF – Iäkäs nainen, joka ei ajattele miesten asioita tarpeeksi. Se osapuoli, joka on vastuussa siitä, kun joku junttimies jossain hakkaa miespuolisen prostituoidun.

Cis – Henkilö, joka kaihoisasti uneksii siitä, että pukisi päälleen asianmukaiset vaatteet ja näyttäisi genitaalejaan lääkärille.

Seksuaalinen suuntautuminen – Syrjintää liittyen siihen, että omaat mielipiteitä siitä, että kenen genitaaleihin haluat koskea.

Intersektionaalisuus – Muistutus siitä, ettet unohda sisällyttää erityyppisiä miehiä feminismiisi.

Transmisogynia – Kun valkoiset heteromiehet eivät saa toisia sanomaan sitä, mitä haluaisivat heidän sanovan, ja se tuntuu paljon pahemmalta kuin mikään sorron muoto, mitä kukaan on koskaan tällä planeetalla kohdannut.

Ze/Hir – Pronomineja, joita voit käyttää lukion oppituntien sekoittamiseen, kun et ole tehnyt vaadittuja tehtäviä (suom.huom: liittyy englanninkielisen maailman transvouhotukseen, kun jengi ei halua käyttää ”sukupuolitettuja” he/she -pronomineja).

Homo – Vanhanaikainen identiteetti, joka ei ole enää cool ja tarvitsee uudelleenbrändäystä.

Aseksuaali – Henkilö, joka tuntee joutuneensa sivuutetuksi.

Intersukupuolinen – Todennäköisesti jokainen meistä. Ethän sinä ole koskaan käynyt kromosomitesteissä, vai mitä. VAI MITÄ?

2 kommenttia:

TERVETULOA KOMMENTOIMAAN.
Tämä blogi EI ole ns. safe space eli täällä EI noudateta turvallisen tilan periaatteita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asiat ja ideat, myös arat ja tabuaiheet, ovat vapaata riistaa kritiikille. Vääriä mielipiteitä ja tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Kahden säännön puitteissa:
1) Älä loukkaa KENENKÄÄN yksityisyyttä.
2) Pitäydy kohteliaassa asiakeskustelussa. Sinun on kyettävä argumentoimaan näkökulmasi.

Muista, että kaikki, mitä kirjoitat kommenttiosiossa, on julkista.

Tässä blogissa kritisoidaan ja analysoidaan asioita ja ilmiöitä, sekä keskustellaan niistä. Kuka tahansa on tervetullut esittämään mielipiteensä, näkemyksensä tai huomionsa, vaikka ne olisivat syvässä ristiriidassa kirjoittajan omien näkemysten kanssa, tai muiden kommentoijien kanssa. Kannustan kaikenlaisia ihmisiä tulemaan kertomaan omista havainnoistaan ja kokemuksistaan, sillä nämä aina täydentävät itse blogitekstin sisältöä tai sanomaa. Blogitekstissä havaituista virheistä huomauttaminen on erittäin toivottavaa. Pidä kuitenkin mielessäsi, että tämä on asiablogi, ja sinun oletetaan kykenevän argumentoimaan näkemyksesi sekä kommunikoimaan sivistyneesti.

Disclaimer:
Minä en ole tutkija, vaan yksityishenkilö, joka on nähnyt asioita, kokenut asioita ja lukenut asioita. Tämä ei ole asiantuntijablogi, vaan henkilökohtainen blogi. Muista kriittinen asenne, kun luet blogia, siinä olevia linkkejä tai kommentteja. Blogi on ensisijaisesti suunnattu ns. perusheteroille, eikä ole ns. sateenkaariväen halilaatikko.