Sukupuolella on ihmiselämässä ja ihmisyhteiskunnassa useita eri tasoja tai ulottuvuuksia. Nuo ulottuuudet ovat:
- biologinen
- sosiaalinen
- kulttuurinen
- yhteiskunnallinen
- sisäinen eli sukupuoli-identiteetti
Sukupuolen 1. ulottuvuus: biologinen
Sukupuolen biologinen ulottuvuus on kaikessa lyhykäisyydessään ja yksinkertaisuudessaan tämä:
Sukupuoli on ennen kaikkea yksilön lisääntymisbiologinen ominaisuus. Ei enempää eikä vähempää. Olet joko siittävä tai synnyttävä osapuoli. Munasoluja tai siittiöitä tuottava yksilö. XX- tai XY-kromosomi. Jokaikinen ihminen maailmassa on aina jompikumpi ja tätä ominaisuuttaan ihminen ei voi valita eikä vaihtaa. Yksilön lisääntymisbiologia on osa fyysistä todellisuutta samaan tapaan kuin pituus tai paino ja sitä ei voi itsemääritellä toiseksi kuin mitä se on. Biologisessa todellisuudessa sukupuolia on vain kaksi: mies ja nainen, uros ja naaras. Biologinen todellisuus on joko-tai.
Myös sukupuoliroolit ja sukupuolten kognitiiviset erot ja käyttäytymiserot pohjautuvat biologiaan, mutta on olemassa myös hyvin feminiinisiä miehiä ja hyvin maskuliinisia naisia ja se ei tee heistä yhtään vähempää biologisia uroksia tai naaraita, joten siksi rajaan biologisen ulottuvuuden tiukasti lisääntymisbiologiaan ja jätän psykologian alueelle menevät jutut tästä tarkoituksella kokonaan ulos.
Nykyään paljon tapetilla oleva intersukupuolisuus, vanhalta nimitykseltään hermafrodiittisuus, on biologisen sukupuolen kehityshäiriö eli eräänlainen kehitysvamma. Olen kirjoittanut intersukupuolisuuden aiheuttamasta sekaannuksesta aiemmin täällä. Intersukupuolisuutta on olemassa useaa eri lajia. Englanninkielinen Wikipedia listaa intersukupuolisuuden lajeja. Osalla intersukupuolisista on jossain määrin epämuodostuneet sukuelimet, kuten epänormaalin pieni penis tai epänormaalin suuri klitoris, mutta kromosomit ovat joko XX tai XY ja henkilö on normaalisti lisääntymiskykyinen joko miehenä tai naisena. Joillakin intersukupuolisilla on kromosomihäiriö, kuten ylimääräisiä X- tai Y-kromosomeja tai osa kromosomeista ei toimi. Esimerkiksi eräs muoto on yksilö, jolla on XY-kromosomit, mutta Y-kromosomi ei toimi, joten yksilö on kehittynyt naisen näköiseksi. Osalla on epämuodostuneet sukuelimet, esimerkiksi hänellä on naisen ulkoiset elimet, mutta vagina on syvyydeltään hyvin lyhyt, kohtu ja munasarjat puuttuvat ja niiden tilalla on kehon sisällä olevat kivekset. Tällaiset yksilöt ovat kokonaan lisääntymiskyvyttömiä eli he eivät ole biologisesti uroksia eivätkä naaraita. Huomaa, että todellinen hermafrodiittisuus eli yksilön kyky lisääntyä sekä uroksena että naaraana (eli yksilö omaa molemmat toimivat värkit) on ihmisellä tuntematonta. Huomaa myös, että intersukupuolisuus ei ole kolmas sukupuoli eikä se ole sukupuoli-identiteetti, vaan se on kehityshäiriö eli siis poikkeama samaan tapaan kuin Downin syndrooma tai sokeus. Se ei ole myöskään todiste sen puolesta, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi. Voit tutustua suomalaiseen intersukupuolisten itsensä ylläpitämään nettisivuun täällä. Tässä erään intersukupuolisen Youtube-kanava (englanniksi).
Sukupuolen 2. ulottuvuus: sosiaalinen
Sosiaalinen sukupuoli tarkoittaa sitä, että miten henkilö tulee ympäristössään kohdatuksi. Miehen ja naisen sosiaalinen rooli on erilainen ja ihmiset kohtelevat miehiä ja naisia eri tavalla, vaikka kuinka olisivat ideologisella tasolla sitä mieltä, että sosiaalista sukupuolta ei ole olemassa ja pyrkisivät omassa elämässään ja ympäristössään minimoimaan sukupuolen merkityksen. Olen itse sivunnut aihetta esimerkiksi täällä ja Henry Laasasen Facebook on täynnä esimerkkejä aiheesta. Toinen transsukupuolinen bloggaaja Yön supi on kirjoittanut aiheesta hyvin omassa blogissaan.
Ihmisillä on tietty mielikuva ja käsitys miehestä ja naisesta ja miltä mies ja nainen näyttävät, miten he puhuvat, miten he liikkuvat, mistä he pitävät ja eivät pidä ja miten he käyttäytyvät tai miten heidän tulisi käyttäytyä. Miehiltä ja naisilta odotetaan tietynlaista, toinen toisistaan poikkeavaa käytöstä ja heille sallitaan erilaisia asioita. Näissä mielikuvissa ja odotuksissa voi olla yksilötasolla, ryhmätasolla, kulttuuritasolla yms. paljonkin eroa ja liikkumavaraa, mutta raja menee aina jossain. Kun näet miehen tai naisen, joka näyttää tai käyttäytyy hyvin odotetusta poikkeavasti, niin mielesi sanoo jursk ja pidät näkemääsi omituisena. Nämä odotukset ovat usein alitajuisia eli et ole niistä välttämättä itse tietoinen lainkaan. Miehet ovat pääsääntöisesti asiasta paljon tietoisempia kuin naiset ja esimerkiksi sukupuolten sosiaalista ulottuvutta analysoivia blogeja kirjoittavatkin nimenomaan miehet. Naisten näkee usein kieltävän koko sosiaalisen sukupuolen olemassaolon, vähättelevän sen merkitystä yms. eivätkä he ole tietoisia siitä, että missä määrin heidän oma naiseutensa vaikuttaa heidän kokemuksiinsa ja tulkintoihinsa asioista ja maailmasta. Naisen sosiaalinen rooli on laajempi ja liikkuvampi kuin miehen eli naisen on sosiaalisesti sallitumpaa tehdä tai sanoa kaikennäköistä, mikä on miehelle vähemmän sallittua (=mies saa nopeammin negatiivista palautetta ja häneen aletaan suhtautua negatiivisesti). Uskon tämän olevan iso syy siihen, että niin moni nainen ei osaa lainkaan kuvitella, miltä tuntuu olla mies, joten hän kuvittelee miesten elämän olevan samanlaista kuin hänen omansa. Hauskinta on nähdä itseään maskuliinisena tai miehekkäänä pitäviä naisia, jotka sitten kuitenkin käyttäytyvät stereotyyppisellä naisellisella tavalla. En lähde tässä tarkemmin analysoimaan, että mitä tarkoittaa "stereotyyppinen nainen tai mies" tms. sillä aihe on erittäin laaja. Henry Laasanen on analysoinut aiheen puhki omissa blogeissaan ja jatkaa nykyään päivittäin Facebookissa, joten jos aihe kiinnostaa, niin kannattaa kahlata hänen kirjoituksensa läpi.
Minä olen biologinen nainen, mutta olen vaihtanut sukupuoleni mieheksi. Eli toisinsanoen olen vaihtanut sosiaalisen sukupuoleni mieheksi. Biologista sukupuolta ei voi vaihtaa. Sukupuolenvaihdoshoidot ovat aikaansaaneet muutoksia kehossani, mutta ne ovat pelkästään kosmeettisia. Nämä kosmeettiset muutokset ovat kuitenkin aikaansaaneet sen, että ympäristö tulkitsee minua miehenä. Näytän siis ympäristölle ja siinä oleville ihmisille mieheltä, joten he kohtelevat minua niinkuin olisin mies ja odottavat minulta asioita, joita miehiltä odotetaan. He kohtelevat minua miehenä vaikka tietäisivät minun olevan biologinen nainen. Sosiaalisen sukupuolen muuttuminen aiheutti elämääni dramaattisia muutoksia. Olen sivunnut aihetta täällä.
Yksilön ilmiasu ja käytös vaikuttaa siihen, että miten ympäristö häneen suhtautuu. Esimerkiksi jotkut homomiehet ovat varsinkin nuorina tulleet hyväksytyksi tyttöporukoihin ikäänkuin yhtenä tytöistä. Sosiaalista sukupuolta on mahdollista vaihtaa tai muuttaa. Sukupuolen sosiaalisessa merkityksessä ei siis ole olemassa tiukasti rajattuna vain miehiä ja naisia, vaan myös lukemattomia välimuotoja. Sukupuoliroolit ovat osa sosiaalista sukupuolta ja vaikka sukupuoliroolit voivat olla hyvin tiukat, niin sukupuolirooleilla voi myös leikitellä. Niitä voi vaihtaa tai sotkea.
Sukupuolen 3. ulottuvuus: kulttuurinen
Kulttuurinen sukupuoli menee päällekkäin sosiaalisen kanssa, mutta sillä erotuksella, että kulttuuriseen sukupuoleen liittyy sellaisia asioita, jotka ovat aika- ja paikkasidonnaisia. Eli kulttuurisen sukupuolen piirteet voivat vaihdella aikakaudesta ja kulttuurista toiseen. Kulttuuriseen sukupuoleen liittyy erityisesti pukeutumiseen ja koristautumiseen liittyvät visuaaliset piirteet.
Kulttuurinen sukupuoli ja siihen liittyvät osa-alueet eivät ole kiveenkirjoitettuja tai muuttumattomia. Esimerkiksi pukeutuminen tai harrastukset voivat vaihdella hyvin paljon. Parisataa vuotta sitten Euroopassa miehet käyttivät meikkiä, pitkähiuksisia kiharrettuja peruukkeja, korsetteja, sukkahousuja ja korkokenkiä. Nykyään nuo ovat yksinomaan naisten juttuja. Vielä maailmansotien aikaan hevosharrastus oli miehekästä hommaa, nykyään se on tyttöjen juttu. Historiassa punainen on ollut miesten väri ja sininen tyttöjen. Nykyään on päinvastoin. Joissain kulttuureissa myös miehet käyttävät hametta tai mekkoa. Nuorten miesten klassiseen sivistykseen kuului aikoinaan runonlausunta ja tanssi. Nykyään nuo ovat akkojen hapatuksia. Joissain kulttuureissa miehet ovat pukeutuneet näyttäviin ja värikkäisiin sulkakoristeisiin ja päähineisiin. Meidän aikanamme ja meidän kulttuurissamme ne yhdistetään yksinomaan naisiin. Ja niin edelleen.
![]() |
Miesten asuja eri kulttuureissa eri aikakausina (klikkaa isommaksi). |
On kuitenkin ilmiselvää, että sosiaalisen tai kulttuurisen sukupuolen hämärtäminen, sotkeminen tai muuttaminen ei muuta henkilön biologista sukupuolta. Jos poika laittaa päälleen mekon ja leikkii nukeilla, niin hän ei muutu tytöksi. Biologinen sukupuoli ja sosiaalinen sukupuoli ovat kaksi eri asiaa ja ne käsittävät eri asioita. Pystyt erottamaan henkilön puheesta, että kumpaa hän tarkoittaa, kun hän puhuu "sukupuolesta".
Sukupuolen 4. ulottuvuus: yhteiskunnallinen
Sukupuolen yhteiskunnallinen ulottuvuus menee päällekkäin sosiaalisen ja kulttuurisen kanssa ja on varmaan määrittelijästä riippuvaa, että mitä hän luokittelee mihinkin kategoriaan. Itse erotan yhteiskunnallisen sukupuolen sosiaalisesta siinä, että yhteiskunnallisella tasolla asiaan liittyy virallista lainsäädäntöä. Sosiaalinen taso on kokonaan epävirallista.
Sukupuolen yhteiskunnalliseen ulottuvuuteen liittyy esimerkiksi sukupuolten yhteiskunnallinen asema ja oikeudet. Esimerkiksi naisten asema, juridinen sukupuoli ja homoavioliitto menevät tähän kategoriaan. Historiassa miesten ja naisten juridiset oikeudet ovat eronneet hyvin paljon. Esimerkiksi vielä 1900-luvun alussa Euroopassa naiset eivät saaneet äänestää. Perheessä isällä oli erityisoikeuksia äitiin verrattuna (lapset ja myös lasten äiti olivat miehen omaisuutta ja miehellä oli huomattavaa sanavaltaa heidän ylitseen). Avioerotilanteessa miehellä oli aikoinaan naiseen verrattuna erityisasema (naisen oli paljon vaikeampaa saada ero miehestä kuin päinvastoin). Homoavioliitto eli samaa sukupuolta olevien parien laillinen avioliitto on nykyäänkin avoin kysymys. Historiassa on ollut ja joissain valtioissa nykyäänkin vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin pukeutuminen tai vastakkaisen sukupuolen yksilönä esiintyminen on laitonta ja rangaistava teko.
Juridinen sukupuoli menee yhteiskunnallisen sukupuolen kategoriaan. Eli mitä sukupuolta henkilö on virallisesti lain edessä. Minä olen biologinen nainen, mutta olen vaihtaut juridisen sukupuoleni mieheksi. Täten olen lain edessä mies ja minua koskee esimerkiksi asevelvollisuus. Voin mennä naisen kanssa naimisiin ja se luetaan heteroavioliitoksi. Juridisen sukupuolen vaihtaminen on eräänlainen yhteiskunnallinen poikkeuslupa sellaisille ihmisille, jotka eivät enää näytä biologisen sukupuolensa yksilöiltä. Vielä nykyäänkin on valtioita, jotka eivät tunnusta juridisen sukupuolen vaihtamista. Esimerkiksi Thaimaa. Thaimaa kieltäytyy itsepäisesti kohtelemasta lääketieteellisen sukupuolenvahdoksen läpikäyneitä ihmisiä minään muuna kuin biologisen sukupuolensa yksilönä, vaikka nämä kuinka olisivat ilmiasultaan vastakkaisen sukupuolen kaltaisia. Thaimaassa juridista sukupuolta ei voi vaihtaa. Esimerkiksi thaimaalainen transnainen (=biologinen mies) Nok Yollada tuomittiin rikoksesta vankilaan ja hänet tuomittiin miesten vankilaan, vaikka häntä ei erota biologisesta naisesta. Nok sanoi pelänneensä vankilassa raiskausta, mutta Thaimaan tuomioistuin ei ottaisi hänen rikosilmoitustaan käsittelyyn, koska itsepäisesti pitävät hänen vaginaansa leikkausarpena. Olen kirjoittanut aiheesta enemmän täällä.
Sukupuolen 5. ulottuvuus: sukupuoli-identiteetti
Sukupuoli-identiteetti tarkoittaa sitä, että miten henkilö oman sukupuolensa kokee. Se on siis irrallinen asia siitä, että mitä sukupuolta henkilö on. Minä olen biologinen nainen, mutta koen olevani mies. Minä tiedän olevani nainen, mutta en ymmärrä olevani nainen. Sukupuoli on biologiaa ja yksilön lisääntymisbiologinen ominaisuus, mutta sukupuoli-identiteetti on psykologiaa.
Kun henkilö sanoo, että sukupuolia on olemassa lukemattomia erilaisia tai että sukupuolia on 30 tai että sukupuolia on 1396837920 kappaletta tai niin monta kuin maailmassa on ihmisiä, niin hän tarkoittaa, että sukupuoli-identiteettejä tai tapoja kokea oma sukupuolensa on olemassa x kappaletta. Niinkuin onkin. Sukupuolensa voi kokea monella eri tapaa ja sukupuoltaan voi ilmentää monella eri tavalla. Jos henkilö on biologisesti mies tai nainen, niin se ei tarkoita, että hänen täytyisi olla aina sataprosenttisesti feminiininen tai maskuliininen sosiaalisessa tai kulttuurisessa merkityksessä. On myös olemassa hyvin feminiinisiä miehiä ja hyvin maskuliinisia naisia. Henkilö ei myöskään välttämättä koe varsinaisesti olevansa mitään sukupuolta. Hän vain on jotain sukupuolta.
Trassukupuolisuus on sukupuoli-identiteettiin liittyvä psykologinen ilmiö. Minä olen biologinen nainen, mutta koen olevani mies eli minulla on miesidentiteetti. Transsukupuolisuus on ilmiö, jossa henkilö kokee olevansa vastakkaista sukupuolta kuin mitä hän on biologisesti. Transsukupuolinen kokee sukupuoliristiriitaa. Sukupuoli-identiteetti voi myös olla häilyvä, epämääräinen tai muuttuileva. Nykyään niin trendikäs muunsukupuolisuus menee tähän kategoriaan. Huomaa, että intersukupuolisella ihmisellä voi myös olla vahva mies- tai naisidentiteetti, vaikka biologisesti hän ei välttämättä ole mitään sukupuolta.
Cis-sukupuolinen tarkoittaa henkilöä, joka ei koe sukupuoliristiriitaa. Eli toisinsanoen cis-sukupuolinen on ns. normaali ihminen. Lukijat ovat kuvanneet sitä siten, että se ei ole kokemusta sukupuolesta, vaan sitä, että yksinkertaisesti on jotakin sukupuolta.
Henkilön kokemus hänen sukupuolestaan ei muuta hänen biologista sukupuoltaan tai tee sitä olemattomaksi. Henkilön kokemus sukupuolestaan ei myöskään automaattisesti muuta hänen sosiaalista sukupuoltaan eli sitä, miten muut ihmiset hänet näkevät ja kokevat ja miten he häntä kohtelevat. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö hänen kokemuksensa olisi totta. Ainakin hänelle itselleen.
Pulinaa ja pölinää
Kun seuraan sukupuoleen liittyvää keskustelua, niin minulle tulee väkisin mieleen, että moni ns. suvaitsevainen tulkitsee muiden puheita tahallaan väärin. Minulta menee täysin ohi, että mikä tässä sukupuoliasiassa on niin hirveän vaikeaa ymmärtää. Kuten olen sanonut monta kertaa, puheenaiheena olevan sukupuolen ulottuvuuden voi päätellä kontekstistä lähes aina, viimeistään kysymällä pari tarkentavaa kysymystä.
On nimittäin aivan täysin päivänselvää, että kun Pera Perushetero puhuu "sukupuolesta", niin hän tarkoittaa 100% ajasta biologista sukupuolta. Kun Pera Perushetero jankkaa sinulle, että sukupuolia on vain kaksi, niin hän tarkoittaa 100% ajasta biologista sukupuolta. Hänelle ei tule edes mieleen miettiä transsukupuolisia tai muunsukupuolisia. Miksi tahallasi haluat uskoa, että sanomalla "sukupuolia on vain kaksi" Pera Perushetero kieltää transsukupuolisten olemassaolon ja että hänellä on jotain transsukupuolisten oikeuksia vastaan?
"Sukupuolia on vain kaksi" on tietysti päivänselvä fakta ja tämän sanoessaan Pera Perushetero on tietysti oikeassa. Faktan toteaminen ei itsessään ole kannanotto yhtään mihinkään, kuten transsukupuolisuuden olemassaoloon. "Voiko henkilö kokea olevansa toista sukupuolta" on jatkokysymys Pera Perusheterolle. Miksi voi? Miksi ei voi? Mitäs noille tyypeille pitäis yhteiskunnassa tehdä? Se, mikä Pera Perusheteroa vituttaa, on se, että niin iso kasa jengiä kieltäytyy tunnustamasta päivänselviä faktoja ja itsepäisesti inttää sukupuolia olevan 4924659 kappaletta ja intersukupuoliset sitä ja tätä. Iso kasa Pera Perusheteroita ei voisi vähempää välittää muiden identiteeteistä. Mikä siis tarkoittaa sitä, että hänen puolestaan saat vapaasti kokea itsesi vaikka pinkiksi yksisarviseksi tai Napoleoniksi. Ei vaikuta hänen elämäänsä eikä kutita hänen pyllyään. Mutta faktat ovat faktoja, piste.
Vai oletko ihan vakavissasi sitä mieltä, että biologisia sukupuolia on enemmän kuin kaksi? Kerro kommenteissa meille muillekin, että mitä ne ylimääräiset sukupuolet ovat ja missä voimme niitä nähdä.
Olipa hyvin ja todellisuustajuisesti esitetty. Olen niin paljon samaa mieltä kuin olla ja voi. Peruspenan näkökulmasta transsukupuoliseksi syntyminen on vakava tragedia ja elinikäinen vamma, joka parhaassakin tapauksessa tekee elämän varsin vaikeaksi. Nyt jää auki enää vain se, että miksi sitten sitä "sukupuolia on n kappaletta etc." shaissea hierotaan Peran naamaan?
VastaaPoistaMä olen kyllä ihan väsynyt tähän sukupuolisekoiluun. Biologisia sukupuolia kun ei meillä ihmisillä voi olla kuin tasan kaksi, ja sitä on yksinkertaisesti jompaa kumpaa - tai sitten on jonkunsortin anomalia.
VastaaPoistaTapoja ilmaista sukupuoltaan taas on sitten vaikka ja kuinka paljon. Tässä maassa saa olla ihan vapaasti hameeseen pukeutunut mies tai vaikkapa äärimmäisen maskuliinisesti itseään ilmaiseva nainen. Kenenkään ei tarvitse olla stereotyyppinen sukupuolensa edusta tyyliin Ansa Ikonen ja Tauno Palo. Senkus on mies/nainen juuri sillä tavalla kuin itse haluaa.
Saa myöskin olla ja elää täysin tuon binäärisen sukupuolimääritelmän ulkopuolella, tai kokea olevansa x% mies ja y% nainen. Tai mitä vaan. Vain hyvin harvoissa asioissa Suomen lainsäädännössä on sukupuolella ratkaisevaa merkitystä - ja nekin kohdat viranomaiset pystyvät junailemaan kuntoon.
Transihmisten skene on kyllä todella laaja, mutta heistä oikeastaan vain transsukupuolisia koskee tämä nykypäivän vouhotus "pakkosteriloinneista". Vaikka moisen pakon väitetään pokkana koskevan kaikkia transihmisiä.
Ihan kummallista koohotusta sanon minä. Kenelläkään muulla kuin transsukupuolisella ei ole edes varsinaista tarvetta muuttaa sukupuoltaan vastakkaiseksi. Sillä mitä iloa muun sukupuoliselle olisi saada vastakkaisen sukupuolen henkilötunnus? Kun yhtä väärin hänelle on kumpikin kahdesta sukupuolesta. Sama koskee muitakin transihmisiä, ei juridisen sukupuolen vaihtaminen oikein tuo mitään lisäarvoa niille kaikille fluideille, lumihiutale ja muillekaan sukupuolivähemmistöille.
Vain transsukupuolisille juridisen sukupuolen vaihtaminen on merkityksellinen, ei kenellekään muille. Ja siksipä siitä on asianmukainen laki säädetty - koskemaan vain transsukupuolisia.
Sori Anonyymi, painoin väärää nappia ja poistin vahingossa kommenttisi. Tässä copypaste sähköpostiini tulleesta ilmoituksesta:
VastaaPoista------
Hauska postaus. Kyllästymisesi aiheen alkaa nähdä tekstistä. En ihmettelisi, vaikka päässäsi olisi takonut "vitun urpot tajutkaa aaaaa" kirjoittamisen lomassa... :D
Jakoa perusjamppoihin ja queer-hörhöihin on alkanut näkyä enemmän ja se on käynyt syvemmäksi. Tunnen todella monia ihmisiä, jotka kyllä sangen hyvin käsittävät nuo sukupuolen muutkin ulottuvuudet kuin biologisen, mutta puhtaan tähän sekoiluun vittuuntumisen takia ovat alkaneet suhtautua transsukupuolisuuteen siten, että se on lähinnä jokin trendihomma, ei esim. sairaus. Eipä sillä nyt ole väliä mitä perusjampat kelaavat, kun pc jyllää ja gbt-liikkeellä (t heitti syytti l:ää cotton seilingistä ja heitti sen kuuseen tosta rimpsusta) on hervoton valta, joten tuskin meno tulee lauhtumaan. Kunhan purnaamme keskenämme, mutta todellakin, ihmiset alkavat olla vittuuntuneita tähän. Kaikki Stadin isänpäivänvietosta luopumisesta alkaen laitetaan transsekoilijoiden piikkiin, ja transsukupuolisuuden olemassaoloon suhtaudutaan epäillen. Erehdyt kuitenkin siinä, että perusjamppaa vituttaisi vain faktojen sotkeminen. Perusjamppaakaan ei kannata aliarvioida; kyse ei ole tiedonpuutteesta eli siitä, ettei perusjamppa ymmärtäisi näitä muita tasoja, vaan siitä, että perusjamppaa vituttaa kun tämä marginaalinen sekoilijavähemmistö yrittää saada enemmistöä polvilleen täysin kohtuuttomalla tavalla ilman mitään järjellisiä perusteita ("mutku mä HALUUUUUUN" ei ole järkevä peruste vaikkapa todella suurille lainsäädännöllisille muutoksille, kuten juridisen sukupuolen vapauttamiselle).
Kunpa tämä painajainen jo loppuisi...
Erehdyt kuitenkin siinä, että perusjamppaa vituttaisi vain faktojen sotkeminen. Perusjamppaakaan ei kannata aliarvioida; kyse ei ole tiedonpuutteesta eli siitä, ettei perusjamppa ymmärtäisi näitä muita tasoja, vaan siitä, että perusjamppaa vituttaa kun tämä marginaalinen sekoilijavähemmistö yrittää saada enemmistöä polvilleen täysin kohtuuttomalla tavalla ilman mitään järjellisiä perusteita
VastaaPoistaJoo no olet tuossakin oikeassa. Oman kokemukseni mukaan perusjamppa on yleensä lähtökohtaisesti neutraali. Eli häntä ei yksinkertaisesti kiinnosta muiden identiteetti. Ihmiset identifioitukoot miten lystäävät. Mutta hänelle on ongelma, että 1) faktat kielletään 2) enemmistön pitää heittää voltti vähemmistön edessä.
Ja molemmissa hän on tietysti oikeassa.
Mutta hänelle on ongelma, että 1) faktat kielletään 2) enemmistön pitää heittää voltti vähemmistön edessä.
VastaaPoistaMutta hänelle on ongelma, että 1) faktat kielletään 2) enemmistön pitää heittää voltti vähemmistön edessä.
VastaaPoistaAmen.
T. Yksi perusjamppa Pertsa Perushetero.
En voisi enempää olla samaa mieltä, voi että löysin taivaan portit täältä :D
VastaaPoistaKirjoitat juuri kuin itsekin ajattelen nämä asiat. Tä on niin hyvä blogi.
Kiitos. :3
VastaaPoistaOlen miettinyt paljon intersukupuolisuutta ja sen suhdetta transagendaan ja muunsukupuolisuusilmiön leviämiseen. Vaikuttaa siltä, että varsinkin muunsukupuolisuutta perustellaan todella vahvasti intersukupuolisuudella, ja tuntuu, että niitä käytetään lähestulkoon synonyymeina joissain yhteyksissä. Esim. tässä jutussa Hesari tuntuu ottavan intersukupuolisuuden muunsukupuolisuuden keppihevoseksi: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005463028.html
VastaaPoistaKun taas itse olen käsittänyt, että suuri osa intersukupuolisista kuitenkin haluaa elää jomman kumman sukupuolen edustajana. Muunsukupuolisuutta pidän ideologisena ilmiönä, jossa biologisesti ja anatomisesti täysin joko mieheksi tai naiseksi luokiteltavissa oleva henkilö haluaa syystä tai toisesta identifioitua muunsukupuoliseksi, ja sitten jos tätä yrittää kyseenalaistaa, vedetään intersex-kortti pöytään. Mua vain kiinnostaisi todella, miten intersukupuoliset tähän suhtautuvat, ja onko heissä todella näitä "muunsukupuoliseksi" identifioituvia? Intersex-kortilla on läimitty niin paljon keskusteluissa, mutta uskoakseni aina transaktivistien toimesta, että tekisi mieli jotenkin hahmottaa tätä kysymystä paremmin... Jotenkin tulee olo, että tämä vouhka on suuressa vaarassa kävellä intersukupuolisten yli vähän molemmista suunnista, mikä on aika ikävää. En osaa nyt sanallistaa mitä haen, mutta olisi vain mielenkiintoista tietää mitä intersukupuolisilla on sanottavana tästä muusutrendistä ja ylipäänsä intersex-kortin käytöstä. Vai voiko peräti olla niin, että intersex-korttia käyttävät lähinnä intersukupuoliset itse? Muussa tapauksessa tuntuisi aika nihkeältä, että "normaalit" ihmiset käyttävät heitä poliittisen agendansa tukemiseen.