keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Sukupuolenvaihdos ei ole korjaus

Olen aiemmin todennut, että käytän termiä "sukupuolenkorjaus" termin "sukupuolenvaihdos" sijaan tottumissyistä. Vaikka tiedän kyllä, että termi "sukupuolenkorjaus" on vain tätä samaa käsitteiden hämärtämistä ja sanoilla kikkailua.

Olen päättänyt ottaa sellaisen kannan, etten enää käytä termiä "sukupuolenkorjaus". Henkilö ei mene sukupuolenkorjaukseen korjatakseen sukupuoltaan. Hän menee sukupuolenvaihdokseen vaihtaakseen sukupuolta.

Olen kyllästynyt sanakikkailuun ja asioiden uudelleenmäärittelyyn. Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä.

4 kommenttia:

 1. Sanoilla kikkailu on yksi tapa terrorisoida ympäristöään. Oletko koskaan pannut merkille millaisen määrän mielensäpahoittamista aiheuttaa, jos jonkun seksuaalisuutta määrittävää loputtoman pitkää kirjainlyhenteiden ritiramssua ei osaa oikein?

  VastaaPoista
 2. Olen. :D Noiden mielensäpahoittamisella ei ole mitään rajoja. Mikään ei oo koskaan tarpeeks hyvin.

  VastaaPoista
 3. "Korjauksella" ikään kuin viitattaisiin (mm.) siihen, että sisäinen tuntemus on todempi ja oikeampi... (?) Kuin ulkoinen todellisuus.
  Toisaalta eihän jotku ns.? trans-tyypit halua "vaihtaa" sukupuolta myöskään, ts. edes "korjata", vaikkapa esim. naisesta mieheksi, vaan ikään kuin haluavat olla lähinnä jotain muuta kuin miksi ovat ulkoisesti syntyneet/kehittyneet. Eli että pääpaino ja ns. "tavoite" ei kaikilla liene se vastakkainen sukupuoli, vaan jokin muu(?) Niissä tapauksissa "korjaus" saattaa olla osuvampi sanamuoto, sillä proseduurissa pyritään korjaamaan heidän kannaltaan jotain "väärää", muttei välttämättä "vaihdeta" mihinkään selkeään "toiseen" myöskään... johonkin toiseuteen toki ehkä.

  - K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon "korjaus" -terminhän takana on sellainen ajattelu, että ihminen on "oikeasti" sitä sukupuolta, mitä kokee olevansa eli hän ei siis voi "vaihtaa" sukupuolta. Hän ainoastaan tulee siksi sukupuoleksi, mitä oikeasti jo on. Siksi korjaus eikä vaihto.

   Poista

Kommenteissa on sallittua repiä asioita kappaleiksi, esittää kärkkäitä mielipiteitä, kysellä ns. tyhmiä tai hyvinkin henkilökohtaisia juttuja. Kommenteissa saa myös suuttua ja minusta saa olla sitä mieltä, että olen täysi kusipää. Kommenttiosastolla on kuitenkin kiellettyä heittäytyä alakoululaiseksi tai raivopäiseksi apinaksi. Tämä on asiablogi eli pidetään keskustelu asiallisena. Mikäli olet sitä mieltä, että olen täysi kusipää, niin sinulla tulee kommentissasi olla jotain muutakin sanottavaa. Huutelu ei hyödytä mitään muuta kuin huutelijan huutelun halua. Kommenteissa on lisäksi syytä välttää kiroilua ja muuta alatyylistä kielenkäyttöä ja turhaa provokaatiota. Siitä, että mikä on loppupeleissä asiallista ja mikä ei, päätän minä. Trollaajat ja perseilijät saavat matkalipun banaanisaarille.