torstai 10. syyskuuta 2015

Sairaanhoitajapulaa ei ole

Mediassa on pitkään puhuttu siitä, että Suomeen tarvitaan maahanmuuttajia paikkaamaan terveydenhoitoalan työntekijäpulaa. Tänne tarvitaan ulkomaalaisia sairaanhoitajia ja lääkäreitä. Mediassa on myös alkanut liikkua suvakkien propagandaa siitä, että turvapaikanhakijoiden joukossa on hyödyllisiä ihmisiä, kuten korkeastikoulutettuja lääkäreitä.

Olen kertonut aiemmin omista kokemuksistani työmaailmassa. Suomen työtilanne on aivan järkyttävän katastrofaalisen perseestä. Töitä EI OLE. Terveydenhoitoalaa on pidetty viimeisenä linnakkeena, mille työllistyy. Sain kuitenkin kuulla asiasta sisäpiirin tietoa, minkä haluan nyt jakaa teille.

Äitini on sairaanhoitaja. On ollut vuosia, ja hänellä on todella laajat verkostot alalla. Tuntee oikeat ihmiset ja on aikaisemmin vaihtanut työpaikkaa lennosta suhteittensa avulla. Mennyt sinne, missä tarjotaan eniten yms. Äitiäni on kohdannut henkilökohtainen tragedia, minkä vuoksi hän haluaa pois nykyisestä asuinpaikastaan. Tämä ei ole kuitenkaan häneltä onnistunut, koska hänen on pidettävä kynsin hampain kiinni nykyisestä työpaikastaan. Äitini kertoi, että sairaanhoitajien avoimia työpaikkoja ei juuri ole ja jos jossain aukeaa paikka, niin sitä saattaa hakea yli 100 ihmistä. Eli toisinsanoen kilpailu on äärimmäisen kovaa, vaikka se ei olekaan yhtä kovaa kuin omalla alallani (200-300 hakijaa avointa työpaikkaa kohden). Äitini olisi halunnut muuttaa siihen kaupunkiin, missä minä asun, mutta hän ei saanut töitä. Hän haki töitä, mutta ei saanut hakemuksiinsa mitään vastausta. Hän kertoi myös, että ne hoitajat, jotka ovat vaihtaneet alaa tai yrittäneet vaihtaa alaa, ovat joutuneet palaamaan takaisin hoitoalalle, koska muualla ei ole mitään töitä.

Voi jeesusmaria armahda.


Lääkäreistä en tiedä. Äitini luonnollisesti on paljon lääkäreiden kanssa tekemisissä ja vielä viime keväänä hän väitti, että lääkäreistä todella on pulaa ja joillakin paikkakunnilla saattaa olla kuukausia lääkärin paikka avoinna ilman, että yksikään ihminen hakee paikkaa. Pitäisi haastatella asiasta jotakuta lääkäriä. Sen kyllä tiedän, että työnvuokrausfirmoja on alkanut ilmestyä myös lääkäreille. Voiko tämä olla muu kuin paha merkki? Työpaikallani pyörii paljon lääkäreitä ja olen nähnyt heillä lääkärien työnvuokrausfirmojen logoja vaatteissa.

Meillä EI OLE minkäänsortin työvoimapulaa! Päinvastoin, meillä on ennätysmäärät työttömiä ja syrjäytyneitä! Me emme tarvitse yhtäkään maahanmuuttajaa työvoimapulaa paikkaamaan!

2 kommenttia:

  1. Niinpä. Lähihoitaja tuttavani haki uuteen paikkaan ja jokaiseen mihin haki, oli hakijoita 40-50. Ei se miltään työvoimapulalta vaikuta.

    VastaaPoista
  2. Lisäksi hoitoalalla on KIELITAITO aika kriittisessä asemassa mitä työteon onnistumiseen tulee. Jos ihan kantasuomalaisilla hoitajilla on välillä epävarma olo ruotsinkielisten kanssa ja suomenruotsalaisilla alueilla tulkinnan epävarmuutta suomenkielisten potilaiden kanssa niin eivät ne maahan saapuneet mamulääkärit ja -hoitajat ole ainakaan paremmassa asemassa. Lisäksi lääkärikoulutuksen painopisteet vaihtelevat todella rajusti maittain, esimerkiksi venäjällä erikoistuminen aloitetaan todella aikaisin joka johtaa pistemäiseen osaamiseen, mutta Suomessa koulutetuissa taas jokaisella erikoislääkärilläkin on pohjalla edes jonkinlaiset yleistiedot lääketieteen alalta.

    Muutenkin asenne jossa hoitotyö nähdään jonakin johon kukatahansa pystyy ja jonne voidaan dumpata jokainen epätoivoinen säheltäjä on todella syvältä ja poikittain. En minä halua sairaana joutua jonkun peruskoulupudokkaan käsiin joka on saanut lähihoitajan paperit koska koulukin halusi hänestä mahdollisimman nopeasti eroon. Tai mamun, joka on tehnyt suomenkielen osuutensa harjoittelemalla vaikeasti muistisairaiden osastolla. Siellä ei ihan hirveästi kommunikoida ainakaan kovin koherentisti.

    VastaaPoista

Kommenteissa on sallittua repiä asioita kappaleiksi, esittää kärkkäitä mielipiteitä, kysellä ns. tyhmiä tai hyvinkin henkilökohtaisia juttuja. Kommenteissa saa myös suuttua ja minusta saa olla sitä mieltä, että olen täysi kusipää. Kommenttiosastolla on kuitenkin kiellettyä heittäytyä alakoululaiseksi tai raivopäiseksi apinaksi. Tämä on asiablogi eli pidetään keskustelu asiallisena. Mikäli olet sitä mieltä, että olen täysi kusipää, niin sinulla tulee kommentissasi olla jotain muutakin sanottavaa. Huutelu ei hyödytä mitään muuta kuin huutelijan huutelun halua. Kommenteissa on lisäksi syytä välttää kiroilua ja muuta alatyylistä kielenkäyttöä ja turhaa provokaatiota. Siitä, että mikä on loppupeleissä asiallista ja mikä ei, päätän minä. Trollaajat ja perseilijät saavat matkalipun banaanisaarille.